Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Mikä ihmeen Eurojackpot? – "Suomalaiset kaikkein innokkaimpia pelaajia"

Eurojackpotin historian suurin voitto, 57,3 miljoonaa euroa, tuli viime yönä Suomeen Toijalaan. Suomi on saanut päävoiton kaksi kertaa aiemminkin.

Eurojackpot -kuponki.
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Eurojackpot on kansainvälinen lotto, johon kuuluu 14 Euroopan maata. Voittonumerot arvotaan joka perjantai-ilta.

Arvonta tapahtuu Suomessa MTV3:n studiolla noin kello 22–24, mutta tulos julkistetaan vasta puoli yhden aikaan yöllä. Suomessa pelin järjestävän Veikkauksen mukaan viive johtuu siitä, että arvonta- ja tulostiedot täytyy siirtää muihin osallistujamaihin ennen niiden julkistamista

Eurojackpot-peli on ollut olemassa melko tasan kaksi vuotta. Ensimmäinen arvonta suoritettiin maaliskuussa 2012. Veikkauksen lisäksi pelin järjestämiseen osallistuu kansallisia peliyhtiöitä 13 osallistujamaasta.

Veikkauksen tiedottajan Niina Vienon mukaan suomalaiset ovat asukasmäärään suhteuttetuna Eurojackpotin innokkaimpia pelaajia.

– Ehkä täällä on vain tilausta sen tyyppiselle pelille. Ollaanhan me aika innokasta Lotto-kansaakin täällä. Ehkä tämäntyyppiset pelit vetoavat meihin suomalaisiin, Vieno pohtii.

Eurojackpotin liikevaihdosta noin 12 prosenttia on kahden vuoden aikana tullut Suomesta.

– Se on aika hyvin, kun on kuitenkin aika pieni maa kyseessä asukasluvultaan, Vieno jatkaa.

Pelissä valitaan viisi päänumeroa 50:stä numerosta ja lisäksi kaksi tähtinumeroa kahdeksasta numerosta. Pääosumaa varten kaikki numerot täytyy arvata oikein.

Huikeista voittosummista huolimatta Eurojackpot ei ole Euroopan suurin rahapeli. Esimerkiksi Euromillions-nimisessä pelissä on vielä suuremmat voitot. Sitä ei kuitenkaan voi pelata Suomessa muualla kuin netissä.

Todennäköisyys päävoiton saamiselle Eurojackpotissa on yksi noin 60 miljoonasta. Esimerkiksi kotimaisen Loton pääpotin todennäköisyys on yksi 15 miljoonasta.

Eurojackpotin päävoitto on tullut Suomeen kolme kertaa. Viime yönä 57,3 miljoonan euron ennätyspotin voitti Toijalassa jätetty 10 osuuteen jaettuun porukkapeli. Viime vuoden tammikuussa 29,3 miljoonan euron potti meni Seinäjoelle. Syksyllä 21,3 miljoonan potti meni puolestaan Teuvalle.

Suosittelemme sinulle