Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ruotsi muistaa omaa yli 50 vuotta kadoksissa ollutta konettaan

Idän ja lännen väliset suhteet olivat jännittyneet 1950-luvulla, ja suurvaltojen hermosota heijastui myös Itämerelle. Neuvostoliitto ampui alas ruotsalaisen DC3-koneen kesällä 1952. Kone löydettiin yli 50 vuotta myöhemmin.

DC3-kone kuvattuna Barkabyssä  1951. Neuvostoliitto ampui koneen alas kesällä 1952.
DC3-kone kuvattuna Barkabyssä 1951. Neuvostoliitto ampui koneen alas kesällä 1952. Kuva: Herman Allwin / Wikimedia Commons
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Malesialaiskoneen katoaminen on saanut ruotsalaiset muistelemaan yli 50 vuotta kadoksissa ollutta ruotsalaista lentokonetta, joka löydettiin vuonna 2003. DC3-kone ja sen 8-henkinen miehistö katosivat jäljettömiin perjantaina 13. heinäkuuta 1952.

– Kadonnut DC3 on trauma kylmän sodan ajalta. Toivottavasti saamme nyt lopullisen ratkaisun, kommentoi komentaja Johan Hederstedt koneen löytymistä sanomalehti Dagens Nyheterissä vuonna 2003.

Idän ja lännen väliset suhteet olivat jännittyneet 1950-luvulla, ja suurvaltojen hermosota heijastui myös Itämerelle. Kolme päivää koneen katoamisen jälkeen Neuvostoliitto ampui alas ruotsalaisen Catalina-koneen, joka etsi kadonnutta DC3:a. Ruotsi esitti vastalauseensa ja epäili, että Neuvostoliitto oli ampunut alas myös kadonneen koneen.

Ruotsalaisille uskoteltiin aluksi, että kadonnut kone oli siviilikone. Vähitellen selvisi, että se teki signaalitiedustelua Neuvostoliiton vastarakennettuja Baltian tutka-asemista. Tiedot välitettiin brittien kautta amerikkalaisille. Neuvostoliitto tiesi signaalitiedustelusta vakoojansa Stig Wennerströmin kautta.

Neuvostoliitto tunnusti vuonna 1991, että se oli ampunut koneen alas.

Harrastajaryhmä löysi lentokoneen hylyn Itämerestä kesäkuussa 2003. Hylky sijaitsi parikymmentä merimailia Gotska Sandön itäpuolella. Se oli kansainvälisillä vesillä, mutta Ruotsin talousalueella.

Harrastajaryhmä käytti kolme vuotta koneen katoamisen tutkimiseen. Etsinnät merellä kestivät 46 päivää. Konetta etsittiin ääniluotaimen ja äänitutkan avulla 711 neliökilometrin alueelta.

Suosittelemme