Hyppää sisältöön

Pelle Miljoonalle patsas Haminaan

Vanhassa kotikaupungissa on puuhattu taiteilijalle kunnianosoitusta jo vuosien ajan. Patsasta työstää nyt Pellen pitkäaikainen ystävä. Artisti itse suhtautuu patsashankkeeseen hämmentyneenä mutta kiitollisena.

Pelle Miljoona
Pelle Miljoona Kuva: Tapio Nykänen / Yle
Valtteri Kykkänen

Pitkän linjan rock-muusikon Pelle Miljoonan elämäntyötä kunnioitetaan Haminassa pystyttämällä artistin kunniaksi patsas. Patsas sijoitetaan lähelle kaupungin keskustaa Tervasaareen Rampsinkari-nimiselle paikalle.

Patsasta on puuhattu taiteilijan vanhaan kotikaupunkiin jo pitkään. Entinen kaupunginvaltuutettu Jarmo Tammilehto teki valtuustoaloiteen artistin huomioimisesta jo seitsemän vuotta sitten. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut pitkään aikaan. Lopulta kaupungin kulttuurisihteeri Sari Kinnunen tarttui asiaan, ja patas tullaan paljastamaan yleisölle kesäkuun alussa. 

Patsas ei ollut Tammilehdolla päälimmäisenä mielessä, vaan Pellen nimeä kantava nuorille suunnattu musiikkitapahtuma. Tammilehto kertoo kuitenkin olevansa iloinen myös patsaasta.

– Pelle on sellainen Haminan positiivinen markkinointihenkilö, joka esiintyessään tuo kotiseutuaan esille, perustelee Tammilehto ehdotustaan.

"Vara-Pelle" soittaa rumpuja veden äärellä

Pelle Miljoona itse kertoo olevansa patsashankkeesta hämmentynyt, mutta aikoo ottaa huomionosoituksen nöyränä ja kiitollisena vastaan.

– Haluan korostaa sitä, että haminalaisuus on ollut mulle hieno asia kaikkien näiden vuosien ajan, vaikka en ole siellä asunutkaan pitkään aikaan.

Patsasta työstää parhaillaan kuvanveistäjä Heimo Suntio, joka on Pelle Miljoonan pitkäaikainen ystävä. Patsaan kohde haluaa itse nähdä lopputuloksen vasta paljastustilaisuudessa. Perinteisestä näköispatsaasta ei ole kyse, mutta kohteen voi siitä tunnistaa.

Onhan se hyvä olla vara-Pelle. Jos tulee vaikka flunssa eikä pääse keikalle, niin voi käydä kaappaamassa rumpalin messiin

Pelle Miljoona

Laulamisen lisäksi Pelle Miljoona on tullut tunnetuksi rumpalina, ja patsas tuleekin esittämään häntä rumpuja paukuttamassa.

– Onhan se hyvä olla vara-Pelle. Jos tulee vaikka flunssa eikä pääse keikalle, niin voi käydä kaappaamassa rumpalin messiin, naurahtaa Pelle.

Rampsinkari on Pelle Miljoonalle tuttu paikka lapsuudesta. Satama oli silloin kiinteä osa kantakaupunkia, ja nuori Petri Tiili kävi usein katselemassa saapuvia ja lähteviä laivoja. Mies muistelee Haminan olleen silloin Kotkan tavoin hyvin kansainvälinen paikka, kun ulkomaiset merimiehet näkyivät katukuvassa.

Yhteydet Haminaan ovat säilyneet, ja kaupungissa asuu edelleen paljon vanhoja ystäviä. Vastikään Pelle äänitti Haminan aikaisten soittokavereidensa kanssa Viipuri-aiheisen laulun, joka julkaistaan huhtikuun lopussa.

Pelle Miljoonalle pystytettävästä patsaasta kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Suosittelemme sinulle