Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Siivouspalveluiden käyttämistä kotona ei enää hyssytellä

Moni siivoaa kotinsa edelleen mielellään itse, mutta siivouspalveluidenkaan käyttöä ei enää peitellä ja hyssytellä naapureilta. Vielä kymmenen vuotta sitten siivousyritykseltä saatettiin pyytää, että se tulisi kohteeseen autolla, jossa ei näy yrityksen logoja.

Siivooja pesee ikkunaa.
Kuva: Arja Lento / Yle
Minna Heikura
Avaa Yle-sovelluksessa

Monet tekevät kevätsiivouksenkin edelleen mielellään itse ja välineitä ja neuvoja haetaan muun muassa alan yrityksistä. Yhä useampi kuitenkin myös mielellään palkkaa ulkopuolisen hoitamaan siivouksen.

Leenan Puhdistuspalvelu Oy:stä toimitusjohtaja Mika Happo kertoo, että ajatusta siivouspalveluista ei enää vierasteta.

– Nykypäivänä otetaan helpommin palveluliike tekemään siivous. Enää ei niin vierasteta ajatusta, että joku ulkopuolinen tulee tekemään siivouksen kotiin.

Ammattilainen palkataan Hapon mukaan mielellään myös harvemmin tehtäviin töihin silloin, kun oma ammattitaito ei riitä tai ei ole sopivia välineitä. Hapon mielestä myös yhteisön paine on helpottanut.

– Ihmiset antavat helpommin myöden ja hyväksytään se, että tilataan ulkopuolelta tekemään siivous kotiin.

– Jos ajatellaan aikaa kymmenen vuotta sitten, ihmiset oli vähän, että hys hys. Mielellään toivottiin, että ihmiset menisivät kohteeseen autolla, jossa ei ole kyljessä yrityksen logoja, ettei naapuri niin sanotusti huomaa, että meillä käy siivooja, Happo selvittää.

Hänen mukaansa nykyisin on hyvin arkipäiväistä, että kotona käy siivooja.

– Tänä päivänä se on kahvipöytäkeskustelussa enempi niin päin, että ihmetellään, että eikö teillä käykään siivoojaa.

Kevätsesonki tavanomaista pidempi

Kevät tuo mukanaan siivouskiireet, mikä näkyy alan yrityksissä sekä tuotemyynnissä että työkirjan täyttymisenä. Kevätsiivous alkaa usein ikkunoista.

– Keväällä valon määrä kasvaa ja talvella kertynyt pöly ja lika näkyy. Huomaa, että ohhoh, onpas pölyä kertynyt paljon. Varsinkin ikkunat huomaa ensimmäisenä, kun aurinko paistaa matalalta vielä tähän aikaan, Happo kertoo.

Siivousta kotona.
Kuva: YLE Etelä-Karjala

– Kun mennään kevättä pidemmälle ja saadaan piha-alueelta hiekat pois, niin alkavat perinteiset peruspesukaudet ja esimerkiksi vahanpoistot, kajaanilaisen siivousliikkeen toimitusjohtaja Mika Happo sanoo.

Kevät ja sitä myöden myös kevätsiivouskiireet ovat Hapon mukaan tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisessa.

– Sikäli tilanne on kiva, että se venyttää tätä kuluvaa kautta. Sesonki jatkuu kesäkuun alkuun. Siellä tulee vielä ylioppilasjuhlia ja muita vastaavia, mitä varten tehdään viimeisiä siivouksia. Kun kesälomakausi alkaa, sitten rauhoittuu.

Kunnon välineet kuuluvat asiaan

Suomussalmelta Puhtopojat Oy:stä toimitusjohtaja Tuomas Pyykkönen kertoo, että heille aurinko tuottaa jonkin verran asiakkaita. Ostopalveluita ei hänen mukaansa käytetä kuitenkaan yhtä paljon kuin etelämmän isommissa kaupungeissa.

Keikkasiivousta on ehkä pikkuisen enemmän kun kesää kohti mennään.

Tuomas Pyykkönen

– Siivouksia otetaan jonkin verran ostopalveluina, mutta valtaosa siivoaa itse. Keikkasiivousta on ehkä pikkuisen enemmän kun kesää kohti mennään.

Ihmiset kuitenkin hakevat alan yrityksistä mielellään sopivat välineet.

– Eihän siivouksessakaan hommasta tule mitään, jos ei ole kunnon kalustoa.

Suosittelemme