Hyppää sisältöön

Romanipäivä pääsi almanakkaan

Romanien asumisasiat näyttäytyvät edelleen pulmallisina Pohjois-Karjalassa. Myös työllistyminen on romaneille vaikeaa. Töiden saantia osittain vaikeuttaa pääväestön ennakkoluulot.

Romanien kansallispäivä kalenterissa.

Yhteentörmäyksiä syntyy, kun romanikulttuuria ei ymmärretä, sanoo Itä-Suomen alueellisessa romaniasian neuvottelukunnassa mukana oleva Erkki Kontro Kiteeltä. Samanlaisia kokemuksia on Liperissä, missä asumisasioiden lisäksi ongelmana ovat romanien heikot työllistymismahdollisuudet.

Tänään vietetään kansainvälistä romanipäivää. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin romaniväestön asemaan ja romanipolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Romanien kansallispäivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomen almanakassa.

Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta teki ensimmäisen ehdotuksen romanien kansallispäivän saamiseksi kalentereihin vuonna 2001. Tuolloin katsottiin, ettei aika ollut vielä kypsä. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto hyväksyi romanien kansallispäivän mukaan almanakkaan vuosikerrasta 2014 alkaen.

Neuvottelukunta apuna

Itä-Suomessa toimii oma alueellinen romaniasiain neuvottelukunta. Vuoden alusta nimetyn neuvottekunnan tehtävänä on mm. tehdä aloitteita romaniväestön koulutuksellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden parantamiseksi. Tekemistä riittää esimerkiksi koulutuksen, työllistymisen ja asumisen parissa, pohtivat neuvottelukunnassa mukana olevat Päivi Ikonen ja Erkki Kontro.

Perusopetusta on kehitetty ja siihen ollaankin tyytyväisiä, mutta romanien asumisasiat tuottavat pulmia. Ongelmia syntyy niin yksityisten asunnonvuokraajien kuin vuokra-asuntojen kohdalla.

- Romanien kulttuuria ei ymmärretä vuokramaailmassa ja tästä tulee yhteentörmäyksiä, sanoo Erkki Kontro.

Suosittelemme sinulle