Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Akava: Opiskellakin pitäisi voida osa-aikaisesti

Uuden osa-aikaisen opiskelijan statuksen avulla helpotettaisiin opiskelun ja työn yhteensovittamista, Akava katsoo.

Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ehdottaa, että opiskelun ja työn yhteensovittamista helpotettaisiin luomalla uusi osa-aikaisen opiskelijan status. Nykyinen korkeakoulujärjestelmä ei Akavan mielestä tunnista riittävästi opiskelijoiden muuttuvia elämäntilanteita.

Opiskelijan on nykyisin oltava joko täysipäiväinen tai kokonaan poissaoleva opiskelija. Kun työelämän imu vie opiskelijoita mukanaan, uhkana on opintojen venyminen ja jopa keskeytyminen, toteaa Akavan asiantuntija Miika Sahamies.

Sahamies huomauttaa, että enemmistö korkeakouluopiskelijoista työskentelee opintojensa ohella oman koulutusalan tai sitä sivuavassa työssä. Työtä ei tehdä vain toimeentulon vuoksi, vaan se myös edistää opiskelijoiden pääsyä hyvälle työuralle ja varmistaa sujuvan siirtymisen opinnoista työelämään.

Nämä tosiasiat tulisikin tunnustaa ja tukea vahvemmin opiskelun ja työnteon yhteensovittamista, Sahamies sanoo.

Hän huomauttaa, että opiskelijat muodostavat yli kymmenen prosenttia Suomen työvoimasta ja ovat joustavuudessaan tärkeitä monille työnantajille.

Osa-aikaiset opinnot olisivat vaihtoehto myös osatyökykyisille tai perheellisille opiskelijoille, jotka tarvitsevat joustavia tapoja suoriutua opinnoistaan.

Sahamiehen mukaan osa-aikainen opiskelu ratkaisisi monen opiskelijan huolen opinnoissa selviytymisessä. Opintososiaalisia etuja kohdentamalla voitaisiin taata opintojen eteneminen, hän katsoo.

Suosittelemme