Hyppää sisältöön

Itä-Ukrainaan lisää poliisivoimaa – paikallinen poliisi "liian passiivinen"

Ukrainan itärajaa on vahvistettu. Maan parlamentti keskustelee tiistaina separatismia haluavien järjestöjen kieltämisestä.

Venäläismieliset valtasivat hallintorakennuksen Ukrainan Donetskissa maanantaina. Kuva: Alexander Khudoteply / AFP

Ukrainan hallitus on lähettänyt lisää turvallisuusjoukkoja levottomuuksien valtaamiin kaupunkeihin maan itäosassa.

Väliaikaisen presidentin Oleksandr Turtšynovin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Harkovaan, Luhanskiin ja Donetskiin on lähetetty lisää poliisivoimia maan muista osista. Turtšynov sanoo kaupunkien omien turvallisuusjoukkojen olleen liian passiivisia.

Kaikissa kolmessa kaupungissa venäläismieliset ovat eilisestä sunnuntaista lähtien pitäneet hallussaan hallintorakennuksia. Turtšynov sanoo valtausten ollevan Venäjän salaisen palvelun organisoimia.

Turtšynov kertoo tiedotteessaan myös, että Ukrainan itärajan puolustusta on vahvistettu. Rajan takana on runsaasti Venäjän armeijan joukkoja, joiden pelätään hyökkäävän Ukrainaan tarkoituksenaan tukea Ukrainan Venäjä-mielisten pyrkimystä irtautua Ukrainasta ja liittyä Venäjään.

Ukrainan johto aikoo päättäväisesti estää separatistiset aikeet. Huomenna tiistaina Ukrainan parlamentti käsittelee lakiehdotusta, joka kieltäisi separatismin valmistelemisen ja separatismiin pyrkivät järjestöt.

Turtšynov kertoo, että Ukrainan johto on perustanut uuden kriisin hoitamiseksi erityisen johtokeskuksen. Se aikoo mm. toteuttaa terrorisminvastaisia toimia.

Ukrainan korkeimman johdon edustajia on lähetetty kolmeen Itä-Ukrainan kaupunkiin, joissa irtautumishaaveita on esiintynyt.

Suosittelemme sinulle