Hyppää sisältöön

Gazprom: Ukraina ei ole maksanut kaasuvelastaan penniäkään

Ukraina pelkää Venäjän rajoittavan kaasunmyyntiä. Tästä ei kuitenkaan ole viitteitä.

Kaasuputki Krimin niemimaan Sevastopolissa. Kuva: Vladimir Dokin / AFP / Lehtikuva

Ukrainan Venäjältä ostaman maakaasun kuukausittainen maksuaika päättyy Moskovan aikaa keskiyöllä. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom ilmoittaa, ettei Ukraina ole lainkaan lyhentänyt 2,2 miljardin dollarin, eli noin 1,6 miljardin euron kaasuvelkaansa.

Gazpromin ja Ukrainan sopimuksen mukaan kuukausittainen kaasulasku tulisi maksaa aina kuukauden seitsemäs päivä.

- Ukrainan maksatukset ovat nolla, sanoo Gazpromin tiedottaja.

Tiedottaja ei sanonut, ryhtyykö yhtiö joihinkin toimenpiteisiin maksujen laiminlyönnin vuoksi. Samaa on tapahtunut ennenkin, eikä Gazprom ole reagoinut.

Ukraina on protestoinut voimakkaasti Gazpromin viime viikolla tekemää päätöstä nostaa Ukrainan ostaman kaasun hintaa peräti 80 prosentilla. Gazprom sanoo myyvänsä Ukrainalle kaasua hintaan 485 dollaria tuhannelta kuutiometriltä, kun yhtiön muut eurooppalaiset asiakkaat maksavat 370 - 380 dollaria.

Ukrainan pääministeri Arseny Jatsenjuk ilmoitti, ettei maa hyväksy hinnankorotusta. Hän varoitti, että Venäjä saattaa rajoittaa kaasun myyntiä Ukrainaan, kuten se on ennenkin tehnyt maiden välien kiristyttyä.

Ukraina lupaa, ettei se häiritse maan läpi Eurooppaan kulkevan transito-kaasun virtausta. Venäläinen kaasu kattaa 30 prosenttia EU-maiden kaasuntarpeesta, mistä puolet tulee Ukrainan kautta.

Suosittelemme sinulle