Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Rovaniemen keskustaan kaskinauriiden ja perunatornien kaupunkiviljelys – ympäristöaktiivi unelmoi myös ruokapuistosta

Rovaniemen kaupunki on vuokrannut keskustan tuntumasta pienen maapalan kaupunkiviljelijöiden käyttöön. Ympäristöjärjestö Dodon aktiivi Christian Lankinen kerää parhaillaan innostuneita ensimmäistä kaupunkiviljelyskesää varten. Kestävän elämäntavan puolestapuhuja toivoo Rovaniemelle myös yleistä ruokapuistoa.

Permaculture Boys perunat
Permakulttuurisuunnittelija ja metsätalousopiskelija Christian Lankinen aikoo koota joukot kasvattamaan perunaa kaupunkikeskustassa. Ympäristöjärjestö Dodo on vuokrannut kaupungilta Inapolun vanhan leikkipaikan viljelystä varten. Kuva: Permaculture Boys -blogi
Bikka Puoskari
Avaa Yle-sovelluksessa

Ympäristöjärjestö Dodon aktiivi ja kestävän elämäntavan puolestapuhuja Christian Lankinen on perustamassa Rovaniemen keskustaan kaupunkiviljelystä. Esimerkiksi kaskinauriita, salaatteja ja perunoita varten on vuokrattu pieni maapala kaupungilta, ja ensi kesänä Inapolun vanhalla leikkipaikalla aiotaan viljelllä hyötykasveja.

– Tänä vuonna tämä on vain pieni kokeilu, eikä koko tila ole meidän käytössämme. Mutta jos ihmiset kiinnostuvat, niin tästähän voi kasvaa vaikka ja mitä.

Ensimmäisenä vuonna käytössä on vain pieni maalaikku, mutta sekin riittää viljelyksen puuhamiehen mukaan vaikkapa perunoiden viljelyyn. Lankinen suunnitteleekin kaupunkiviljelykselle myös perunatorneja.

Nyt pitäisi saada kasaan hyvä porukka, jota kiinnostaa hyötykasvien viljely.

Christian Lankinen, permakulttuurisuunnittelija

– Perunatorni vie todella vähän tilaa, ja sen voi tehdä vaikka renkaista. Alle laitetaan perunoita, ja sitten kun ne kasvavat, niin multaa vain lisätään. Torni nousee ylöspäin, ja alhaalta voidaan sitten ottaa valmiit perunat.

Nyt etsitään ensi kesän kaupunkiviljelijöitä

Oululaislähtöinen metsätalouden opiskelija Christian Lankinen toivoo viljelyintoisten lähtevän liikkeelle.

– Nyt pitäisi saada kasaan hyvä porukka, jota kiinnostaa hyötykasvien viljely, Lankinen sanoo.

Tarkoitus on saada hyötykasvit maahan toukokuun puolivälissä. Sitä ennen kasvit pitäisi ehtiä esikasvattaa.

– Esikasvatuskasvit jaetaan eri ihmisille. Kenenkään ei tarvitse esikasvattaa niitä kaikkia.

Lankinen vinkkaa kevään esikasvatusta pohtivia käyttämään apunaan munakennoja ja vessapaperihylsyjä.

– Niissä on hyvä esikasvattaa, koska ne ovat biohajoavia. Kasvit sinne ja maahan vaan, Lankinen kehottaa.

Peruslierot tuottavat keittiössä ykkösluokan kukkamultaa

Ympäristöaktiivi Cristian Lankinen opiskelee ammattikorkeakoulussa metsätaloutta ja on perehtynyt myös permakulttuuriin.

Ne ovat ihan tunkiolieroja. Perusmatoja. Niitä voi tilata esimerkiksi Etelä-Suomesta.

Christian Lankinen, permakulttuurisuunnittelija

– Permakulttuuri on kestävää kulttuuria, johon kuuluu viljely, energiantuotanto ja yhteisöjen perustaminen. Se on kokonaisvaltainen, kestävä elämäntapa, Lankinen kertoo.

Yksi kestävän elämäntavan käytännön ilmentymä on matokomposti omassa keittiössä. Sellainen löytyy myös Christian Lankisen kotoa, koska hän haluaa tuottaa itse multaa talvellakin.

– Minulla on laatikko, jossa on kolme eri tasoa. Jokaisen tason pohjassa on ritilä, ja ritilässä kostunutta paperia. Siihen laitetaan multaa ja lisätään vain biojätettä. Ja kun madot ovat kylläisiä ja syöneet sen alimman tason, niin ne nousevat ritilän läpi seuraavalle tasolle.

Tasolta toiselle nousevat madot syövät matkallaan biojätettä ja siinä sivussa syntyy kunnon multaa. Lankinen kertoo, että madot on helppo hankkia.

– Ne ovat ihan tunkiolieroja. Perusmatoja. Niitä voi tilata esimerkiksi Etelä-Suomesta.

Kun madoilla on hyvät olot, ne lisääntyvät – ja sitten niitä on niin paljon, että voi jakaa kavereillekin.

Christian Lankinen, permakulttuurisuunnittelija

Matokomposti ei tuo mukanaan erityisempää maisemahaittaa tai lisäaromeja kotikeittiöön.

– Se on ihan hajuton. Eihän sitä edes huomaa, kun ne madot ovat siellä pimeässä, Lankinen sanoo.

Ja jos madoilla riittää keittiökompostissa syötävää, niin pian on kotikompostoijalla jotain, mitä pistää kiertoon.

– Ne madothan lisääntyvät! Minä aloitan nyt kolmellakymmenellä, mutta kun niillä madoilla on hyvät olot, niin ne lisääntyvät – ja sitten niitä on niin paljon, että voi jakaa kavereillekin, Christian Lankinen sanoo.

Unelmana rovaniemeläinen ruokapuisto

Christian Lankisen mielestä ihmisten tulisi tavoitella suurempaa omavaraisuutta. Yksi hänen haaveistaan olisikin rovaniemeläinen ruokapuisto.

– Esimerkiksi Poriin ollaan perustamassa ruokapuistoa vuoteen 2018 mennessä. Ideana on käyttää puistossa hyötykasveja sen sijaan, että sinne laitettaisiin ei-syötäviä kasveja.

Lankisen mukaan ruokapuistokonsepti on ainutlaatuinen Euroopassa. Ruokapuistoja ei ole montaa.

– Olisi mahtavaa, jos Rovaniemelle saataisiin ruokapuisto. Se olisi turistinähtävyys, ja siitä olisi iloa kaupunkilaisille, Lankinen sanoo.

Suosittelemme sinulle