Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

"Meri on itsessään äärettömän kaunis hautakivi"

Porissa suositun virkistysalueen kallioihin meren rannalle on alkanut ilmestyä tuhkattujen ja mereen haudattujen vainajien muistokirjoituksia. Papin mielestä vainajien toivetta nimettömästä ja merkittömästä haudasta tulisi kunnioittaa.

Pastori Hannu Salonoja tutkiskelee kallioihin raapustettuja muistomerkintöjä.
Kuva: Matti Kauvo / Yle
Matti Kauvo,
Kati Rantala
Avaa Yle-sovelluksessa

Vainajan tuhkan sirotteleminen mereen on hiljalleen lisääntymässä Suomessa. Porista tuhkien sirottelupaikka löytyy Meri-Porista, Kallon edustalta. 

Matkaa Kallon rantakallioilta tuhkan sirottelualueelle on noin 250 metriä. Ehkä juuri tästä syystä rantakallioille on ilmestynyt "hautakiviä" eli kallioon hakattuja kirjoituksia. Alue on kuitenkin myös kesäisin yleistä auringonottoaluetta, ja kirjoitukset ovat aiheuttaneet hämmennystä.

– Tämän päivän ihmiselle hauta ja hautausmaa on jotain pyhää. Sen vuoksi julkisen rannan, jossa itsekin käyn melko usein, ei kuulu olla paikka, johon vainajan muisto merkitään. Nämä vainajat ovat halunneet pysyä anonyymeinä, joten merkkejä ei tulisi tehdä, pastori Hannu Salonoja sanoo.  

Vainajan toiveet hukassa

Kirkonmies kummaksuu ajatusta hakata kalliokiviin muistomerkkiä, kun vainaja nimenomaan ei sellaista ole halunnut.

Vainajat ovat halunneet pysyä anonyymeinä, joten merkkejä ei tulisi tehdä.

Pastori Hannu Salonoja

– Olen tuntenut näitä ihmisiä heidän elinaikanaan. He ovat halunneet sellaisen hautapaikan, josta ei jää merkkiä vaan vain tietoisuus: tässä minä olen, tästä minä olen lähtenyt ja tänne minä olen tullut. Kyse on usein merenkulkijoista, kertoo pastori Hannu Salonoja.

Toisaalta Salonojalta riittää ymmärrystä kaipaaville läheisille.

– Ymmärrän hyvin ihmisten tarpeen merkitä haudan paikka, jonne voi tulla muistelemaan ja sytyttämään kynttilän.

Tuhkia ei voi levittää mihin sattuu

Meri on historian saatossa ollut monelle hautausmaa, mutta tuhkien ripotteleminen mereen on yleistynyt uudelleen vasta viime vuosina. Tuhkia ei kuitenkaan tule ripotella mihin tahansa.

– Se on luvanvaraista, onneksi. Olen nähnyt tilanteen ennen nykyistä lainsäädäntöä, jossa erään ihmisen takan reunalla oli kolme uurnaa pitkän aikaa. Silloin ei ollut aikarajaa tuhkien hautaamiselle, toisin kuin nykyään.

Pastori Hannu Salonoja muistuttaa, että meri tarjoaa jo itsessään äärettömän kauniin ja tunnelmallisen muistomerkin ilman muistokirjoituksia.

Suosittelemme sinulle