Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vapaavuori: Perintöveroa mietittävä tulevaisuudessa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on innoton arvioimaan suurliikemies Björn Wahlroosin ratkaisua muuttaa Ruotsiin, mitä ilmeisimmin verosyistä. Vapaavuoren mielestä tulevaisuudessa on kuitenkin mietittävä perintöveron kohtaloa. Ruotsi ei peri perintöveroa toisin kuin Suomi.

Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori eduskunnassa 9. huhtikuuta. Kuva: Yle
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori tyytyy arvioimaan suurliikemies Björn Wahlroosin muuttoa Ruotsiin jokaisen vapaudella valita kotipaikkansa halunsa mukaan.

- En koe tehtäväkseni ryhtyä arvioimaan suomalaisten yritysjohtajien päätöksiä oman kotipaikkansa tai verotuksen suhteen, sanoo Vapaavuori.

Vapaavuori kuitenkin olettaa, että perintöveron kohtaloa on Suomessakin tulevaisuudessa mietittävä. Ruotsi ei peri perintöveroa, eikä myöskään lahjaveroa.

- Se on varmasti sellainen kysymys, mitä on tulevaisuudessa mietittävä. On totta, että tämä on yksi asia, joka erottaa merkittävästi Suomea ja Ruotsia.

Elinkeinoministeri on innoton arvioimaan, millainen kiitos Wahlroosin henkilökohtaisesta verosuunnittelusta johtuva muutto on yritysverotuksen alentamisesta.

- En tiedä, onko tätä nyt linkitettävissä tähän päätökseeen millään lailla. Jos näin on, niin varmaan se on jonkinlainen signaali häneltä jostakin, pohtii Vapaavuori.

- Kannustaisin kysymään häneltä ensin, sen jälkeen meidän muiden on helpompi arvioida, miten arvioimme asiaa.

Yritysten maksama vero laski 24,5 prosentista 20:een prosenttiin tämän vuoden alussa. Ratkaisulla yritetään houkutella yrityksiä investoimaan Suomeen.

Björn Wahlroos on vakuutusyhtiöitä omistavan Sammon, metsäteollisuusyhtiö UPM:n ja Nordea-pankin hallitusten puheenjohtaja.

Suosittelemme