– Kuukausittain ja jopa viikoittain törmään tilanteeseen, että naakka on pesinyt piippuun. Se on hyvin yleistä, kertoo Suomen Hormistokeskuksen työnjohtaja Juho Janhunen.
Naakka tekee piippuun pesän muun muassa risuista ja orgaanisesta jätteestä. Pesistä tulee usein hyvin tiiviitä. Pesät voivat olla myös useita metrejä korkeita.
– Kerrostalojen ilmanvaihtohormeista löytyy toisinaan todella isoja naakan pesiä. Kolmen tai neljän metrin pesiin törmää helposti, kertoo Janhunen.
Huono sisäilma tai tukkoinen takka paljastaa pesän
Naakan pesä piipussa tekee tulenteon mahdottomaksi, kun takka ei vedä. Monet huomaavat naakanpesän hormissa talvella, kun ilma ei vaihdu.
Pesän poistaminen on työlästä. Pesän voi poistaa esimerkiksi ilmaventtiilin reiästä asunnon puolelta. Savupiippuun täytyy monesti tehdä työaukko, jotta koko pesän saa kalastettua pois.
– Se on periaatteessa yksinkertaista, mutta työlästä. Varsinkin jos pesät ovat suuria. Niitä ei useinkaan saa pois pudottamalla, ja ne pitää poistaa alakautta. Yhden hormin tyhjentämiseen voi mennä useampi tunti, kuvailee Suomen Hormistokeskuksen työnjohtaja Juho Janhunen.
Pesän poistossa pitää myös muistaa suojautua hyvin.
– Hengitys pitää suojata hyvin, koska sieltä voi tulla orgaanista jätettä, jonka hengittäminen ei ole suotavaa. Pesän poistossa täytyy myös olla varovainen, ettei pesä pöllähdä sisään, kertoo Janhunen.
Suojaa piippu verkolla
Paras keino varautua naakan pesimispuuhiin on suojata piippu verkolla.
– Verkon olisi hyvä olla tiheä, mutta kuitenkin sellainen että savu pääsee läpi. On tärkeää, että verkko on metallista, joka ei ruostu, neuvoo Janhunen.