Hyppää sisältöön

Swan of Tuonela rikkoo tanssin ja sirkuksen rajat Verkatehtaalla

Jean Sibeliuksen musiikkiin perustuva tanssi- ja nykysirkusteos Swan of Tuonela saa kantaesityksensä Hämeenlinnassa Verkatehtaalla syksyllä 2015. Se jatkaa Verkatehtaan tuotantoresidenssin ennakkoluulottomien, uutta luovien teosten sarjaa ja kokoaa lavalle joukon maailman huippuja. Ohjaaja Ville Walo lupaa yleisölle fyysisen, vauhdikkaan teoksen, joka yhdistää korealaisen tanssin ja nykysirkuksen yhteisiä piirteitä.

Swan of Tuonela -teoksen harjoituskuva, korealainen ryhmä Sungsoo Ahn Pick-up Group
Kuva: Swan of Tuonela -tuotanto
Markku Karvonen

Jean Sibeliuksen teokseen perustuva Swan of Tuonela rikkoo tanssin ja sirkuksen rajoja Hämeenlinnan Verkatehtaalla puolentoista vuoden kuluttua. Korealainen tanssiryhmä Sungsoo Ahn Pick-up ja suomalainen nykysirkuksen ryhmä WHS ovat jo aloittaneet harjoitukset syyskuun 2015 kantaesitykseen.

Verkatehtaan tuotantoresidenssi tarjoaa tilat noin kymmenen esiintyjän tuotannolle, jonka muusikot ovat instrumenttiensa maailman huippuja. Mukana ovat säveltäjä ja lyömäsoittaja Samuli Kosminen, preparoidun pianon virtuoosi Hauschka ja muun muassa Kronos Quartetissa soittava Jefferey Ziegler.

Swan of Tuonelan ohjaaja Ville Walo WHS-ryhmästä lupaa ennakkoluulottoman, vauhdikkaan teoksen, joka hakee korealaisen tanssin, universaalien tarinoiden ja nykysirkuksen yhteisiä parhaita piirteitä. Walo sanoo, että Tuonelan joutsenessa häntä kiinnostaa mahdollisuus käsitellä ihmistä ja ihmisen osia sekä löytää siitä tiettyä esineellisyyttä.

Tuonelan joutsenessa kiinnostaa mahdollisuus käsitellä ihmistä.

Ville Walo

– Toivon mukaan saamme sekoitettua eri taiteen lajit, niin ettei lavalla huomaa, onko tämä tanssia vai nykysirkusta. Pyrimme tekemään esityksestä äärimmäisen fyysisen ja nopeatempoisen.

Ville Valon mukaan lähtökohta on ollut, että esityksessä tulee hiki ja esiintyjät viedään äärirajalle oman ja yhteisen tekemisen kautta.

– Tämä ei tarkoita, että nykytanssija tai ballerina alkaisi yhtäkkiä jongleeraamaan. Se ei ole idea, vaan ideana on löytää kummastakin taiteenalasta yhdistäviä tekijöitä ja yhteinen tapa tehdä, ohjaaja Ville Walo sanoo.

Ideana on löytää kummastakin taiteenalasta yhdistäviä tekijöitä ja yhteinen tapa tehdä.

Ville Walo

Hän kertoo, että lähtökohtana ei ollut Sibeliuksen syntymän 150-juhlavuosi, vaan Sibeliuksen valinta oli enemmän onnekas sattuma. Korealaisen Sungsoo Ahnin toiveena oli käyttää esityksen lähtökohtana suomalaista klassista musiikkia. Verkatehtaalle on luvassa kuusi esitystä, jonka jälkeen esitys saattaa siirtyä Koreaan.

Swan of Tuonela on jatkoa WHS:n ja korealaisryhmän maailmalla menestyksekkäälle yhteisteokselle Double Exposure.

Kantaesitys on Hämeenlinnan Verkatehtaalla 27.9.2015, jonka jälkeen on sovittuna viisi muuta esitystä.

Suosittelemme sinulle