Hyppää sisältöön

Mämmi kruunaa pääsiäisen

Perinteinen mämmi valmistuu kärsivällisyydellä ja ilman kiirettä jauhoista ja ruismaltaista. Mämmiä on tehty iät ajat. Teollisen mämmin tuotannon rinnalla on yhä myös kotitekoisia mämmiropposia.

Mämmiä.
Mämmi kuuluu läntiseen perinteeseen. Kuva: Yle / Henri Kirkanen
Yle Pohjanmaa

Pääsiäisenä on tapana laittaa pöytä koreaksi. Yksi pääsiäisen perinneruuista on mämmi. Mielipiteet jakava herkku valmistuu kärsivällisyydellä ja kiirettömyydellä ruismaltaista ja ruisjauhoista. Mämmiä syödään perinteisesti kerman ja sokerin kera, mutta siitä saa paljon muitakin herkkuja.

– Ennen muinoin paastottiin ennen pääsiäistä, eikä mitään makeaa saanut syödä. Raaka-aineitakaan ei juuri ollut ja luonto oli niukimmillaan. Viljaa oli ja joku keksi imellyttää ja mallastaa jyviä. Siitä syntyi meidän nykyinen pääsiäisherkkumme mämmi, kotitalousasiantuntija Asta Asunmaa Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista selvittää mämmin historiaa.

Mämmi tehdään tuokkosiin eli pieniin pahvilaatikoihin. Saman laatikon nimi voi olla myös ropponen tai rove. Kotona valmistetusta keitoksesta yleensä tulee useampi ropponen.

– Saalista on aika paljon ja sitä joudutaankin sitten syömään tai jakamaan ystäville ja naapureille. Mutta jos haluaa syödä mämmiä vain yhden kerran, niin silloin kannattaa ostaa kaupasta, arvioi Asta Asunmaa.

"Mämmin tekeminen ei ole ydinfysiikkaa"

Asta Asunmaan mukaan mämmin teko ei ole mitään ydinfysiikkaa, sillä sen valmistukseen ei juuri muuta tarvita kuin kattila, vettä, ruisjauhoja ja maltaita sekä paljon aikaa. Jauhoja ja maltaita keitetään ja haudutetaan vuorotellen.

– Se on ihan mielenkiintoista. Suosittelen, että jos ei halua yksin kokeilla, niin kannattaa hakeutua sellaisen henkilön seuraan, joka sitä mämmiä tekee. Siinä voi sitten käydä vähän vakoilemassa, miltä se näyttää tekovaiheessa ja miltä se maistuu sitten valmiina, vinkkaa Asta Asunmaa.

Mämmin tekeminen vaatii kylmiä hermoja, sillä aina se ei onnistu.

– Joskus saa paljon parempaa, joskus tuntuu että olisi parempi ollut ostaa kaupasta. Yleensä perinneruuat tehdään opettemalla ja kokeilemalla, niin kuin kotiruuat yleensä. Joskus onnistuu, joskus ei, Asta Asunmaa lohduttaa.

Mämmiäkin voi tuunata

Kaupoista löytyy nykyään mämmiä jos jonkinlaista. On kaakaolla maustettua ja vaniljamämmiä, mutta mämmistä saa myös itse tehtyä muunnelmia. Esimerkiksi mämmikakku valmistetaan kuin tavallinen kahvikakku, mutta joukkoon lisätään mämmiä. Mämmimousseen voi sekoittaa niin suklaata kuin mustikoitakin.

– Luultavasti minä tekisin vaikka laseihin jälkiruokia. Laittaisin niihin vähän keksinmurua ja mämmiraitaa. Sitten niihin voisi laittaa kerma- tai vaniljavaahtoa ja taas keksinmuruja sekä mämmiä ja ehkä jäätelöä, ehdottelee Asta Asunmaa.

Suosittelemme sinulle