Hyppää sisältöön

Aikuisopiskelija Kai Hyttinen kiertää pääsiäisenä ortodoksikirkkoa

Kai Hyttinen on omien polkujen mies. Kotimaisen iskelmämusiikin kiintotähti soi edelleen jatkuvasti radiossa, vaikka laulaja itse on harpponut jo toistakymmentä vuotta eräoppaana pohjoisen tuntureita vaelluspalttoossaan. Reilu vuosi sitten repun sisältö muuttui, ja Hyttinen asettui koulunpenkille. Itä-Suomen yliopisto sai aikuisopiskelijan; ortodoksisesta seminaarista Joensuun konservatorion ohella on tullut Hyttiselle tuttu paikka.

Kai Hyttinen
Kuva: Kai Hyttinen
Siru Päivinen

Toimitukseen saapuu iso mies suoraan koulunpenkiltä, Kai Hyttisellä on takanaan koetentti ja musiikin teoreettinen hetki. Vaikka pitkän linjan muusiikko onkin, riittää klassisen soinnutuksen maailmassa kuulema ihmettelemistä.

– Klassisen musiikin soinnutus on aika vierasta sen lajin musiikille, jota minä olen ikäni tehnyt. Uuden äärellä tässä ollaan, Hyttinen kertoo.

Koti on edelleen Kilpisjärvellä, mutta syksyllä tulee täyteen kaksi vuotta joensuulaisena opiskelijana. Aivan tavallinen opiskelija Hyttinen ei ole, nytkin on työn alla myös kesäteatteriesitys ja siihen liittyvä levy, joka näkee päivänvalon ennen kesää.

Ei minulla ollut missään tietoisissa suunnitelmissa tällaista, että löydän itseni opiskelijaboksista ja yliopiston kirjoilta, se vain putkahti

Kai Hyttinen

- Ei minulla ollut missään tietoisissa suunnitelmissa tällaista, että löydän itseni opiskelijaboksista ja yliopiston kirjoilta, se vain putkahti. Tartuin mahdollisuuteen, ja täytyy sanoa että tämä on ollut ankaraa ja palkitsevaa, Hyttinen summaa parran sänkeään rahistellen.

Ankaraksi opiskelun tekee kuulema se, ettei nuoruuden notkeus ole enää opiskelua siivittämässä. Asioiden eteen joutuu tekemään paljon töitä; mitään ei tule ilmaiseksi eikä vähällä työllä.

– Kaikki on uutta ja outoa ja ihmeellistä. Aineet, joita opiskelen, ovat samoja kuin kaikille muillekin yliopistossa opiskeleville. On esimerkiksi pakkoruotsia ja pakkoenglantia, ja muita yleisaineita. Sitten opintoalan mukaisesti meillä on aika laajat musiikin perusopinnot, jotka tulevat tuolta konservatorion puolelta. Sen päälle on kuoronjohtoa, joka on aika iso paketti hallittavaksi, ja sitten koko ortodoksisen palveluksen liturginen musiikki, Kai Hyttinen kertoo.

– Ehkä ihmisen kapasiteetti jollain lailla pienenee iän myötä, mutta onneksi sen voi korvata sillä, että opiskelijaelämä on tullut vietettyä jo etukäteen. Nyt voi käyttää kaiken energian itse opiskeluun, Hyttinen myhäilee.

Taaksepäin katsoen reitti on selvä

Kai Hyttinen yllätti itsensäkin kirjautuessaan Joensuussa opiskelijaksi. Vuosikymmenet eri estradeilla työkseen esiintynyt Hyttinen toteaa, ettei hänellä ole ollut mitään valmista käsikirjoitusta, jonka mukaan vuosikymmenet muotoutuvat.

– Kun elämää katsoo taaksepäin, niin reittihän on selvä. Ei sitä kuitenkaan sillä hetkellä, kun käännös tapahtuu, tiedä minne se johtaa. Nyt kun katselen taakse jäänyttä polkua, on tavallaan aika luontevaa, että pohjoisesta löytyneen avaran maiseman ja rauhan myötä olen juuri tässä, missä olen, Hyttinen pohtii.

– Sen takia on jotenkin hieno vaihe nyt elämässä, kun voi tarttua hetkeen. Kun ei ole mitään valmista suunnitelmaa, eikä tarvetta mennä mihinkään, niin voi mennä ihan minne tahansa.

Hyttisen pakot hellittivät oikeastaan jo 2002, jolloin hän meni vuoden mittaiselle eräopaskurssille Muonioon.

– Siinä matkan varrella opin jotenkin hahmottamaan tunturissa elävän ihmisen ajantajun, ja suostumaan siihen, että asiat tapahtuu ajallaan. Se ei aina välttämättä ole silloin kuin minä haluaisin, vaan esimerkiksi niin, että jos ilma on oikein huono, niin suunnitelmista huolimatta pysytään pirtissä, Hyttinen pohtii.

Rikkaan rakkaus saapuu Utraan

Kai Hyttinen oli tuttu näky Ilomantsissa kahden kesän verran, vuosina 2008 ja 2009 hän oli ukkoherra Urho Kuusijoki näytelmässä Suma. Hyttinen löysi ilomantsilaisista ja pohjoisen ihmisistä paljon samaa.

– Ihmisen luontosuhde heijastuu hänen olemuksestaan ja elämästään. Ilomantsiin oli helppo mennä, ihmisten yhteys luontoon on niin arkinen, Hyttinen toteaa.

Joensuuhun, Pielisjoen yläjuoksulle syntyvä Utran uusi kesäteatteri on Kai Hyttiselle yksi tulevan kesän kiintopiste. Markku Pölösen käsikirjoittama Rikkaan rakkaus saapuu Mikkelistä Joensuuhun, Hyttisellä on näytelmässä pääosa. Musiikki on pitkälti Kai Hyttisen käsialaa. Kesäteatterikliseistä liikkeelle lähtevä näytelmä tarjoaa painavampaakin antia, näytelmä on puheenvuoro mielenrauhan ja onnen puolesta.

– Teatterikappaleisiin tehdystä musiikista on syntymässä nyt uusi levy, sen pitäisi olla kansien välissä kesäkuun alkuun mennessä, Kai Hyttinen kertoo.

Kirkkokuoron haasteita

Kai Hyttisen tämän hetkinen opintosuunnitelma edellyttää, että opiskelija on ainakin yhden suurista pyhistä paikanpäällä, ja osallistuu ortodoksisen kirkon liturgioihin ja kaikkeen mitä kirkossa tuolloin tapahtuu. Pääsiäisestä on tulossa Hyttiselle melkoisesti aiemmista poikkeava.

– Tulossa on runsaasti seisomista kirkossa, ja aika vaikeita lauluja joita joudumme treenaamaan etukäteen. Pyhän palveluksilla on suuri työllistävä vaikutus myös meille, jotka vastaamme musiikista, Kai Hyttinen kertoo.

Opiskelija-Hyttisen ääntä voi kuulla myös radiossa, sillä pääsiäisen ajan jumalanpalvelus radioidaan, ja yhtenä tekstinlukijana kuullaan Kai Hyttistä. Kukapa olisi arvannut vaikkapa kymmenen vuotta sitten kuulevansa tutun iskelmälaulajan ääntä ortodoksiliturgian tekstien ääreltä.

Ihminen on ikänsä keskeneräinen, ja itseensä tutustumiseen tarvitaan aikaa ja pysähtumistä

Kai Hyttinen

- Ihminen on ikänsä keskeneräinen. Tällainen ajatus minulle on muotoutunut tuolla pohjoisen avarassa maisemassa viimeisen kymmenen vuoden aikana kulkiessani. Se, että pystyy havainnoimaan itseään ja tekemään sinunkaupat itsensä kanssa, ja ottamaan uudet oikeantuntuiset suuntimat, vaatii aikaa ja pysähtymistä. Luonto on siihen hyvä paikka, Kai Hyttinen toteaa.

Suosittelemme sinulle