Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Verkkopelaajat eivät kyhjötä yksin pimeässä nurkassa

Verkkopelaaminen on muuttunut muun muassa laitteiston ja pelien kehityksen myötä. Se ei ole enää vain tietotekniikasta kiinnostuneiden yksinoikeus vaan monipuolinen harrastemahdollisuus kaikille ja tämä näkyy pelaajamäärien ja toiminnan kasvussa.

Tietokonepelaaminen
Verkkopelaaminen on suosittu harrastus Kuva: Niina Javanainen / Dataday
Mari Nupponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuulaisen verkkopeliyhdistys Dataday Verkkopelit ry:n puheenjohtaja Tuomas Kuittinen harrastaa itse verkkopelaamista ja on toiminut yhdistyksessä tuotannollisena vastaavana jo vuodesta 2006 saakka.

– Joensuussa ei ollut onnistunutta verkkopelitoimintaa, joka olisi kerännyt tarpeeksi kävijöitä. Saatiin idea muutaman muun samanhenkisen peliharrastajan kanssa, että aletaan itse toteuttaa tapahtumia. Alkusysäyksen jälkeen yhdistys rekisteröitiin vuonna 2009 ja pääosin toiminta tapahtuu nytkin talkoovoimin. Verkkopelaaminen on käytännössä sitä, että pelataan verkossa yhdessä muiden kanssa. Pelejä löytyy laidasta laitaan ja itse käsitteen alle mahtuu paljon, Tuomas kertoo.

Tuomas näkee verkkopelaamisen sosiaalisena harrastuksena, jota pidetään turhaan väkivaltaan kannustavana viihteenä. Hän myös myöntää harrastukseen liittyvän monia muitakin ennakkoluuloja.

– Osa luulee, että verkkopelaajat istuvat pelaamassa päivät pitkät pimeässä nurkassa. Pelaaminen on oikeastaan vain omanlainen tapa olla sosiaalinen ja yhteisöllisyys kuuluu juttuun. Pelaajia on monenlaisia iästä, kansallisuudesta tai sukupuolesta riippumatta. Joskus vanhemmat ajattelevat lastensa pelaamisharrastuksen olevan haitallista koska peleissä on mukana väkivaltaa. Kuitenkaan se väkivalta peleissä ei ole sen kummempaa kuin vaikkapa elokuvissa. Ja läheskään kaikissa peleissä ei ole sitä väkivaltaa, korostaa Tuomas.

Viihtyisästi yhdessä

Verkkopelitapahtumien järjestämisessä kulmakivinä ovat pelaajien mieltymysten huomiointi, teknologiassa tapahtuvat muutokset ja tietysti turvallisen ja viihtyisän ympäristön luominen.

Kerran vuodessa lähdemme Kolin maisemiin nauttimaan luonnosta mikä tuo tasapainoa pelaamiselle

Tuomas Kuittinen

– Suunnitteluun käytetään aikaa ja aiemmin saatu palaute huomioidaan. Jokaisessa tapahtumassa on järjestyksenvalvojia ja osaavia sähkölaitteiston käyttäjiä takaamassa turvallisuuden. Niin kuin muissakin yhdistyksissä, myös meillä on virkistystoimintaa yhdityksen jäsenille. Kerran vuodessa lähdemme Kolin maisemiin nauttimaan luonnosta mikä tuo tasapainoa pelaamiselle, Tuomas toteaa.

Verkkopelitapahtumille on ollut kysyntää ja tapahtumat ajoittuvat yleensä lomien yhteyteen, jotta osallistuminen olisi mahdollista. Paikalla on aina yhdistyksen jäseniä, jotka tarvittaessa auttavat ja opastavat laitteiston ja pelien käytössä.

Tuomas kannustaa myös kaikkia tutustumaan verkkopelaamiseen ja toivottaa tervetulleeksi kokeilemaan tapahtumiin paikan päälle, vaikka aiempaa kokemusta ei olisikaan.

Suomen elektronisen urheilun liiton, SEUL ry:n mukaan peliharrastus voi nopeasti muuttua ammattitason pelaamiseksi. Parhaimmat pelaajat pystyvät ansaitsemaan jopa tuhansien eurojen suuruista vuosipalkkaa erilaisten sponsorisopimusten ja palkintorahojen muodossa.

Suosittelemme