Hyppää sisältöön

Vakuutusyhtiö "ihmeparansi" – aivo- ja niskavammainen Hans on pian koditon

38-vuotiaalla Hans Kallbergillä oli oma maatila. Sitten hän jäi satakiloisen palkin ja pässin murjomaksi. Aivo- ja niskavamma estävät työnteon ja elämän yhdessä muun perheen kanssa. Viime vuonna Kallberg möi maatilansa. Pian hän menettää rahapulassa myös nykyisen kotinsa, sillä vakuutusyhtiön mielestä hän on terve.

Aivo- ja niskavammainen Hans Kallberg joutuu pitämään aurinkolaseja päässään sisälläkin. Kuva: Tuula Kallberg

Hans Kallbergin elämä muuttui kahden työtapaturman seurauksena peruuttamattomasti syksyllä 2008.

Ensin hän putosi navetan rakentamisen yhteydessä selälleen kivikkoon 3,5 metristä ja sai päälleen noin satakiloisen palkin. Pari kuukautta myöhemmin pässi hyppäsi suoraan syliin.

– Olin ruokkimassa eläimiä ja kumarruin nostamaan kärrystä rehua. Pässi tuli aidan yli ja törmäsimme kesken ilmalennon. Minulla on muistikuva, että olen kaatunut käteni päälle ja makaan maassa pässi tiukassa syleilyssä, Kallberg kertaa.

Ongelmat alkoivat heti tapaturmien jälkeen, mutta aluksi tapahtumia ei osattu yhdistää keskenään. Kivut hoidettiin tulehduskipulääkkeillä. Kallbergista tuli ärtyisä ja hänen persoonallisuutensa muuttui.

– Muut ovat kertoneet sen olleen perhehelvetti äkkipikaisuuteni ja itsekkyyteni vuoksi.

Lääkäriin mies hakeutui vasta yli vuoden kuluttua tapaturmista, kun fysiikka alkoi pettää.

– Fysioterapeutti kokeili niskaani ja kysyi, että olenko ollut kolarissa. Siitä tämä lähti purkautumaan. Heti oli selvää, että kyseessäoli tapaturman aiheuttama vamma. Ilmeni myös, että minulla on tapaturmien välillä yli kahden kuukauden kokoinen muistiaukko.

Olin ruokkimassa eläimiä ja kumarruin nostamaan kärrystä rehua. Pässi tuli aidan yli ja törmäsimme kesken ilmalennon.

Hans Kallberg

Joululahjoja

Kallberg joutui sairauslomalle helmikuussa 2010. Hän pääsi neuropsykologisiin testeihin loppuvuodesta ja sai joululahjaksi aivovammadiagnoosin. Kesällä 2011 syntyi epäily myös yläniskan vauriosta. Hän kävi kuvauttamassa niskansa ns. toiminnallisessa magneettikuvauksessa, joka erottelee niskan rakenteet magneettikuvauslaitetta tarkemmin.

– Joululahjaksi vuonna 2011 tuli sitten vaikea niskavamma, jota ei voi korjata.

Taistelu Kelan ja vakuutusyhtiön kanssa alkoi jo aivovammadiagnoosin varmistuttua. Vakuutusyhtiön olisi pitänyt maksaa työtapaturman aiheuttama kuntoutus, mutta se kiisti kaiken. Kela ei korvannut kuntoutusta, koska katsoi vakuutusyhtiön olevan velvollinen korvauksiin.

Kallberg oli vuoden 2011 täysin tuloton.

Työkyvytön, mutta työkykyinen

Kela suostui lopulta maksamaan kansaneläkkeen. Taistelu vakuutusyhtiön kanssa eteni vakuutusoikeuteen saakka. Viime kesänä vakuutusoikeus katsoi, ettei Kallbergin työkyky ole alentunut tarvittavasti. Näin ollen hän ei saa työkyvyttömyyseläkettä.

Vakuutusyhtiön mukaan syy-yhteyttä tapaturmiin ei ole osoitettu, vaikka kaikki lääkärinlausunnot ovat sen todistaneet.

Hans Kallberg

Päätös on pysyvä.

– Vakuutusyhtiön mukaan syy-yhteyttä tapaturmiin ei ole osoitettu, vaikka kaikki lääkärinlausunnot ovat sen todistaneet. Olen nyt kansaneläkelain mukaan työkyvytön mutta työeläkelain mukaan täysin työkuntoinen, Kallberg ihmettelee.

Mies joutui myymään maatilansa viime kesänä. Nyt mies elelee reilun 2 000 euron vuosituloilla. Asumistukea ja toimeentulotukea hän ei saa, eikä vakuutusyhtiö maksa enää edes lääkkeitä. Kallberg syö noin kymmentä eri lääkettä, joiden kustannukset ovat omavastuu mukaan lukien 1 500 euroa vuodessa.

– Laskut olen pystynyt vielä maksamaan, mutta olen joutunut irtisanomaan asuntoni. Kesäkuun alusta lähtien olen asunnoton. Siitä, mihin menen sen jälkeen, ei ole mitään tietoa.

Oireet pahenevat

Nyt 43-vuotiaan Kallbergin oireet ovat hiljalleen pahentuneet. Hän kärsii jatkuvasta tinnituksesta ja näköhäiriöistä.

– En voi seurata mitään nopeatempoista ohjelmaa tv:stä. Näen kuvan keskiosan, mutta en laitoja.

Aurinkolasit on pidettävä sisälläkin päässä ja verhot ikkunassa. Valot ja äänet tuovat lisäongelmia. Elän yksin koiran kanssa ja vaimo elää muun perheen kanssa omaa elämäänsä toisessa osoitteessa.

Hans Kallberg

Oireistoon kuuluvat myös kylmän- ja lämmöntunnon muutokset, vasemman käden turvotus, voimakkaat niska- ja pääkivut, väsymys ja huimaus. Liikunta on käynyt huonoksi, kun oirekuva on levinnyt koko vasemmalle puolelle.

– Yli 250 metrin matkat istun pyörätuolissa.

Aurinkolasit päässä ja verhot kiinni

Kallberg ei voi asua oman perheensä kanssa samassa taloudessa, koska ei siedä mitään ylimääräisiä ärsykkeitä. Vaimo toimii kuitenkin hänen avustajanaan.

– Aurinkolasit on pidettävä sisälläkin päässä ja verhot ikkunassa. Valot ja äänet tuovat lisäongelmia. Elän yksin koiran kanssa ja vaimo elää muun perheen kanssa omaa elämäänsä toisessa osoitteessa.

Vakuutusyhtiön kanssa kierros on alkamassa nyt alusta.

– Vammaa ei voida korjata, mutta sen eteneminen voidaan pysäyttää. Siksi olisi tärkeää, että saataisiin ratkaisu. Pään kuormitus vaikuttaa myös fyysisesti. Kun saisi turvatun toimeentulon, niin voisi aloittaa oikeanlaisen kuntoutuksen.

Suosittelemme sinulle