Tamperelainen tavaroiden ammattijärjestäjä Tuula Lahtinen arvelee, että moni ei halua luopua jostain tavarasta siksi, että saattaa tarvita sitä vielä jonakin päivänä.
Säilytetään jopa rikkinäisiä tavaroita, että korjataan ne sitten joskus.
Tuula Lahtinen
– Säilytetään jopa rikkinäisiä tavaroita, että korjataan ne sitten joskus. Se on jonkinlaista välinpitämättömyyttä. Ja jos on tilaa, missä säilyttää, niin tyhjä tilahan täyttyy aina.
Kolmas syy siihen, miksi tavarasta on niin vaikea luopua, on esineen tai tavaran tunnearvo, kertoo Lahtinen. Hari Helin tamperelaisesta Ekokumppaneista nostaa pakasta myös onnellisuuden.
Tavaraa ahnehtiva ihminen etsii onnea
Harri Helin on huomannut, että vuosien varrella ihmisten suhtautuminen tavaraan on muuttunut. Hän siteeraa erästä onnellisuusprofessoria, jonka mukaan uusi tavara tekee ihmisen onnelliseksi. Onnea tosin kestää vain 28 minuuttia.
– Minusta tuntuu, että nykyihminen elää hektisessä maailmassa ja ahnehtii koko ajan lisää tavaraa, että saa ostettua 28 minuutin onnentunteita. Kun onnellisuutta ei ihmissuhteesta tai jostain muusta saada, sitä ostetaan tavaralla.
Vastuu tavarasta loppuun asti
Turhasta tavarasta kuitenkin aiheutuu huolta. Varsinkin siinä vaiheessa, kun siitä halutaan eroon. Siksi Harri Helin antaakin hyvän vinkin. Kun käsi alkaa hamuta kaupassa hyllyn suuntaan, kannattaa se laittaa vielä vähäksi aikaa taskuun.
Jos päätyy siihen, että tarvitsee, niin ostaa kunnollista.
Harri Helin
– Ja miettiä vielä kerran, että tarvitsenko tuota tavaraa. Jos päätyy siihen, että tarvitsee, niin ostaa kunnollista. Vähän, kallista ja kunnollista.
Helin selittää viittaavansa sanalla kallis hyvälaatuiseen. Kalliimpi tavara on todennäköisemmin hyvälaatuinen, siihen saa varaosia ja sitä voi huoltaa.
Tavaran omistajalla on vastuu tavarasta loppuun asti. Siksi kannattaa miettiä hyvinkin tarkkaan, mitä tavaraa itselleen hankkii.