Hyppää sisältöön

Suomalaiset käyttävät yhä satoja miljoonia muovikasseja vuosittain

Muovikassien käyttö ruokakasseina laskee, mutta hitaasti. Palauteryöppy on saanut isot ruokaketjut myös pohtimaan pienten hedelmäpussien tarjonnan vähentämistä kassoilla.

Ihminen pakkaa ruokia kassiin kaupan kassalla.
Kuva: Juha Korhonen / Yle
Marika Ahonen

Muovipussit pitävät edelleen pintansa suomalaisten ruokakasseina.

S-ryhmästä kerrotaan, että muovikassien käyttö on vähentynyt, mutta edelleen niitä tarttuu asiakkaiden mukaan 140 miljoonaa vuosittain. Vuodesta 2012 kassien käyttö on kuitenkin laskenut noin 3,5 miljoonalla.

Samalla kestokassien kysyntä kasvaa. S-ryhmässä niitä myytiin viime vuonna vajaat 900 000, kun edellisvuonna kestokassin osti noin 620 000 asiakasta.

Ruokakesko puolestaan kertoo, että heidän kauppiaansa myyvät noin 90 miljoonaa muovipussia vuosittain. Keskon mukaan kassien kysyntä on pysynyt tasaisena viime vuodet, vaikka kestokassit käyvät myös heillä kaupaksi aiempaa paremmin.

Ympäristöjärjestöt muistuttavat, että kestokassiakin pitäisi käyttää todella pitkään, että sen aiheuttamat ympäristöhaitat nollautuisivat.

Palauteryöppy sai kaupat harkitsemaan pakasteiden pussittamista

Nyt kun keskustelu on taas vilkastunut, selvitämme sitä ettei pusseja enää tarjottaisi aktiivisesti.

Timo Jäske

Viime viikkoina eniten keskustelua ovat herättäneet ilmaiset, ohuet hedelmäpussit. Molemmat suuret ruokaketjut selvittävät nyt omia käytäntöjään pussien tarjoamisessa.

Ketjut ovat saaneet runsaasti palautetta siitä, että kassat usein tarjoavat hedelmäpusseja pakasteiden ja muiden irtotavaroiden pakkaamiseen.

Ruokakesko pohtii parhaillaan pitäisikö pussien tarjoaminen erikseen lopettaa, kertoo ympäristöpäällikkö Timo Jäske.

– Kassoja on viimeiset vuodet ohjeistettu kysymään pakkaamisesta, mutta nyt kun keskustelu on taas vilkastunut selvitämme sitä, ettei pusseja enää tarjottaisi aktiivisesti. Jos asiakas jatkossakin haluaa pakata jugurttinsa pakata pussiin, hän voisi sen tehdä.

Jäskeen mukaan palautetta on tullut sekä puolesta että vastaan ja päätöksiä Ruokakeskon pussikäytännöistä pyritään tekemään kevään aikana.

S-ryhmä puolestaan kertoo käynnistävänsä lähipäivinä kyselyn pussien tarpeellisuudesta. Kysely toteutetaan netissä.

Suosittelemme sinulle