Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suomalaiskeksintö paljastaa vaarallisen punkkitaudin jopa 20 minuutissa

Uusi keksintö todentaa puutiaisaivokuumeen selvästi nykyisin käytössä olevia menetelmiä nopeammin. Vaarallista tulehdustautia esiintyy pääasiassa rannikolla, mutta se on arvioitu leviävän myös sisämaahan ilmastonmuutoksen myötä.

Punkki ja tulitikku.
Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle
Kaisu Lötjönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa on kehitetty maailman ensimmäinen puutiaisaivokuumeen diagnosoimiseen tarkoitettu pikatesti. Keksinnön taustalla on siilinjärveläinen kliinisen diagnostiikan ja biotekniikan alan yritys Reagena Oy.

Yrityksen mukaan nyt pystytään osoittamaan jopa 20 minuutissa, onko potilas sairastunut puutiaisaivokuumeeseen.

– Aiemmin testaus on voitu tehdä vain isojen sairaaloiden keskuslaboratoriossa, jonne tutkittavien potilaiden verinäytteet on lähetetty. Pikatestin tulos on lääkärin käytettävissä viivytyksettä, mikä nopeuttaa potilaan hoitoa, kertoo Reagenan tuotekehityspäällikkö, FT Eira Kelo.

Nykyään potilas saa puutiaisaivokuumetestin tuloksen tuntien tai jopa useiden päivien päästä.

– Kun tulos saadaan selville nopeammin, voidaan samantien sulkea pois muita sairauksia ja se nopeuttaa potilaan hoitamista. Kyllä tällä myös saadaan säästöjä, kun ei tarvitse tehdä muita testejä ja potilas saa oikeinlaista hoitoa heti, sanoo Reagena Oy:n toimitusjohtaja Markku Parviainen.

Suurimmat markkinat ulkomailta

Pikatesti puutiaisaivokuumeeseen on kuukauden ajan testikäytössä useissa suomalaisissa ja ulkomaalaisissa sairaaloissa. Testiajan jälkeen testiä myydään esimerkiksi sairaaloiden ja terveyskeskusten käyttöön. Yritys odottaa suurimpia markkinoita Euroopasta.

– Euroopassa virus on huomattavasti yleisempi kuin Suomessa. Aloitetaan Euroopasta ja sitten Venäjän ja Siperian suuntaan, jossa virukseen kuoleekin huomattava määrä ihmisiä. Pitää kuitenkin muistaa, että yleensä testi vakiinnuttaa asemansa vasta useiden vuosien päästä, Parviainen sanoo.

Puutiaisaivokuume on puutiaisen eli punkin pureman kautta leviävä virusinfektio. Varsinaisen aivokuumeen saa 20–30 prosenttia sairastuneista. Taudin kuolleisuus on Euroopassa 0,5–2 prosentin luokkaa, mutta Venäjällä jopa 30 prosenttia.

Suomessa puutiaisaivokuumetta esiintyy pääasiassa rannikoilla, mutta taudin uskotaan leviävän myös sisämaahan ilmastonmuutoksen myötä. Antibiootit eivät auta puutiaisaivokuumeeseen.

Vuonna 2013 puutiaisaivokuumeeseen sairastui 38 ihmistä Suomessa.

Yritys esittelee pikatestin ensi kuussa myös alan kansainvälisille erikoisasiantuntijoille Ranskassa.

Reagena Oy on vuonna 1987 perustettu kliinisen diagnostiikan, biotekniikan ja kemian alan yritys. Reagena on tunnettu zoonoosien eli eläinvälitteisten infektiosairauksien diagnostiikasta. Yritys on kehittänyt muun muassa pikatestin myyräkuumeen diagnosoimiseksi. Testiä käyttävät nykyään lähes kaikki suomalaiset sairaalat ja terveyskeskukset.

Yrityksen valmistamia tuotteita käytetään laboratorioissa yli 30 maassa.

Suosittelemme sinulle