Hyppää sisältöön

Kiimainen metso kävi miehen kimppuun autotallissa

Kevätkiimaan tullut ukkometso hyökkäsi hämeenlinnalaismiehen kimppuun autotallissa. Vahinkoja ei päässyt syntymään, sillä kädenulottuvilla oli apuväline hätistelyyn. Lintuasiantuntija pitää syntynyttä tilannetta vaarallisena, sillä metso on voimakas lintu ja siivenisku on kova.

Kevätkiimaan tullut ukkometso hyökkäsi hämeenlinnalaismiehen kimppuun autotallissa. Kuva: Janne Alanoja
Mikael Juntunen

Autotallin ovi oli auki, kun hämeenlinnalainen Janne Alanoja puuhasteli omia askareitaan autotallissa laitakaupungilla Hangasmäessä. Selän takana odotti yllätys.

– Takaa kuului kummallinen kahahdus. Ihmettelin, että mikäs moinen ääni on. Kun käännyin, metso tuli vastaan autotallin ovella ja rupesi uhittelemaan. Ensin koetin harjalla hätistellä. Metso kävi ulkona kääntymässä ja siinä yritin vetää ovea kiinni, mutta se ehti takaisin.

Tilanne oli Alanojan mielestä vähintäänkin hämmentävä ja vähän pelottavakin.

– Ihmettelin, että mitä uskaltaa tehdä, kun vastassa on noin iso lintu. Samassa se lähti uudestaan tulemaan kunnolla päälle. Käteen osui vanha auton jarrukenkä, jolla heitin sitä ja siitä se sitten lopulta lähti.

Kiinni metso ei ehtinyt käydä, mutta läheltä piti. Alanoja myöntää pelästyneensä yllätystä. Kiimaisen metson lähestymisyritys ei ollut hänelle ensimmäinen.

– Pari vuotta sitten olin metsässä kaverin maastoautolla metsässä. Metso tuli vastaan ja kävi auton renkaan kimppuun. Metso nokki auton rengasta ja yritti käydä jaloilla kiinni.

Hullulle metsolle kelpaa saapaskin

Lintuasiantuntoja Ari Lehtinen Kanta-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä sanoo, että kyseessä on tuttu ilmiö.

– Se on sijaistoiminta eli kyseessä on ns. hullumetso. Se olisi kaivannut kumppaniksi metsonaarasta, mutta ne ovat valitettavan harvassa. Kun koiras tulee kevätkiimaan, siinä kelpaa kumisaapas tai mikä tahansa muu.

Ukkometso elää jopa 20 vuotiaaksi. Elinkaarensa viimeiset vuodet se elää usein ilman naarasta, sen reviiri on hävinnyt ja se on joutunut lähtemään siitä.

– Tämä on yksi osoitus siitä, että metsoilla menee heikosti. Soitimet eivät toimi normaalisti, soidin paikat ovat vähentyneet. Normaalit lisääntymistoimet eivät enää onnistu, kun kanta on mennyt pieneksi, Lehtinen sanoo.  

Ammattilainen kannattaa pyytää avuksi

Ari Lehtinen varoittelee kiimaisista ukkometsoista. Niitä voi olla hyvin vaikea saada siirrettyä pois ja ne voivat olla hyvinkin vaarallisia.

– Ukkometso on vahva lintu ja sitä on aika vaikea lähteä siirtämään. Olisi hyvä, jos saisi jonkun ammattilaisen ottamaan kiinni verkolla tai haavilla. Sitä voi toki yrittää häätää metsän suuntaan. Mutta se voi olla vaikea siirtää, jos joku vanha soidinpaikka on lähellä. Kun kevään kiima-aika ohitse, sen mieli kyllä rauhoittuu ja se palaa metsään ja ravinnon hakuun.

Lehtinen muistaa muutaman vuoden takaa tapauksen Janakkalasta, jossa metso tuli aamuisin bussipysäkille pieniä koululaisia ahdistelemaan.

– Se on vaarallinen. Metson siipipangon isku on voimakas, eikä sitä parane mennä käsittelemään, ellei ole varma. Siitä voi saada vakaviakin vammoja.

Suosittelemme sinulle