Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lammasruoka on helppo pilata: Mausta ja paista yli, älä anna vetäytyä

Moni kotikokki tuskailee, että lammasta on vaikea valmistaa. Se maistuu kitkerältä tai on kuivaa. Ravintoloitsija Ville Laakson mukaan lihaa tupataan maustamaan aivan liikaa, koska muistetaan vanhat ajat, jolloin lammas maistui liikaa lampaalta.

Ravintoloitsija Ville Laakso ja lammasmuhennosta
Ravintoloitsija Ville Laakso muistuttaa, että lammasruoan teossa mausteita kannattaa käyttää herkällä kädellä. Astiassa lammasmuhennosta, jonka liemeen hän lorautti muun muassa tilkan pilsneriä. Kuva: Maija Tuunila / Yle
Maija Tuunila
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääsiäisen aikaan monen kodin ruokapöydästä löytyy lammasta, muun muassa lammaspaistia tai -muhennosta. Yllättävän moni valittelee, että liha ei onnistu, vaan siinä on outo, kitkerä maku.

Ravintoloitsija Ville Laakson mukaan maku saadaan helposti kitkeräksi liialla maustamisella. Ja lammasta saatetaan maustaa liikaa, koska niin tehtiin ”silloin ennen”.

- Monet suomalaiset muistavat ajan, kun kotona syötiin itse kasvatettuja lampaita. Ne lampaat olivat yleensä vanhoja, niin sanottuja ylämäkeen tapettuja. Lampaan maku oli hyvin voimakas ja sitä peitettiin mausteilla, selvittää Laakso.

- Nykyään kaupasta saatava lammas tai karitsa on aika nuorena teurastettua. Eli lampaan maku ei ole niin voimakas kuin ennen.

"Marinadiin kahvia tai piimää"

Mikäli lampaan haluaa marinoida, Laakso suosittelee mausteiden lisäksi kokeiltavaksi esimerkiksi coca-colaa, kahvia tai piimää, Ne murentavat lihaa mukavasti ja antavat mukaan omaa makuaan.

- Marinoimalla maut saadaan vetäytymään lihan sisälle eikä mausteisuus ole pelkästään kitkeränä pinnalla.

Ville Laakson mukaan lammaspaisti onnistuu muutamalla helpolla kikalla. Ensinnäkin liha pitää ottaa huoneenlämpöön tunteja ennen paistamista. Ja sitä ei saa kypsentää liikaa.

- Suomalaisilla tahtoo olla sellainen tapa, että lihaa jytytetään uunissa kamalan kauan, niin että se varmasti on kypsää. Kannattaa ottaa lämpömittari käyttöön ja seurata lihan sisälämpötilaa.

Laakson mukaan lihan vetäytyminen on myös erittäin tärkeää.

- Kun liha otetaan uunista, se pitää kääriä muutamaan foliokerrokseen. Sen jälkeen annetaan lihan levätä tarpeeksi. Sopiva aika on sama, minkä lammas oli uunissa, opastaa Laakso.

- Vetäytyessa lihan nesteet kiinnittyvät lihaan, liha ei kuivu ja siitä saadaan mehevää.

Eli parhaiten pilaat lammaspaistin liialla maustamisella, laittamalla lihan suoraan jääkaapista uuniin, paistat liian pitkään etkä anna lihan vetäytyä.

Suosittelemme