Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kahvinkeitindirektiivi määrää kahvinkeittimet sammumaan itsestään

Jos neljäsosa eurooppalaisten kahvinkeittimistä naksuttaa tunnin kahvinkeiton jälkeen, sähköä kuluu saman verran kuin Loviisan ydinvoimala jauhaa sähköä vuodessa. Nyt EU pistää sumpinkeittäjät kuriin: jatkossa kahvinkeittimien pitää sammua itsestään kahvin valmistumisen jälkeen. Motiva Oy laski Yle Uutisille, kuinka monta käyttökertaa eri laitteilla saa yhdellä eurolla.

Grafiikka kodinlaitteiden sähkönkulutuksesta yhtä euroa kohden.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka | Mikko Airikka
Elina Jämsen
Avaa Yle-sovelluksessa

Motivan suuntaa-antavien laskelmien mukaan eurolla saa 22 kahvinkeittokertaa tai yhden saunomissession. Oheinen taulukko kertoo kuinka monta kertaa ja kuinka pitkään eurolla voi käyttää erilaisia sähkölaitteita.

Esimerkiksi 1500 watin kahvinkeittimellä voi keittää 22 kertaa kahvit ja maksaa siihen kuluvasta sähköstä euron.

Motivan laskelmassa esimerkkikeittimen teho on 1 500 W (1,5 kW). Jos kahvin keittää ja pitää sen lämpimänä viisitoista minuuttia keskimääräisellä sähkönhinnalla (12 senttiä/kWh), sähköä kuluu yhteensä 4,5 sentin arvosta.

Motivan laskelmien mukaan eurolla saisi siis 22 kahvinkeittokertaa.

Eurolla saisi myös 13 pyykinpesukertaa 40 asteessa ja yhden puolentoista tunnin saunomissession. Samalla hinnalla voisi polttaa 10 watin led-valoa 830 tuntia.

Kahvinkeittimien joutokäyttö kuriin

Vaikka kahvinkeitin ei olekaan kodin suurin sähkösyöppö, EU haluaa hillitä kahvinkeittimien sähkönkulutusta.

Ensi vuoden alusta lähtien Euroopassa saa myydä vain kahvinkeittimiä, jotka sammuvat tai siirtyvät itsestään valmiustilaan kahvinkeiton jälkeen. Termoskannullisten keittimien pitää sammua viiden minuutin päästä kahvinkeitosta, kun taas tavallisten suodatinkahvinkeittimien on sammuttava 40 minuutin päästä sumpin valmistumisen jälkeen.

Aamukahvia ei tätä uutista lukiessa tarvitse kuitenkaan rykäistä väärään kurkkuun: kotona olevaa kahvinkeitintä ei tarvitse vaihtaa, vaan vanhaa keitintä saa käyttää jatkossakin.

Vain kaupassa myytävien uusien keittimien pitää olla ekosuunnitteluvaatimusten mukaisia. Kauppojen varastoissa olevat vanhat keittimet saa myös myydä loppuun.

Määräys kahvinkeittimien automaattisesta sammumisesta perustuu EU:n ekosuunnitteludirektiiviin. Myös kahvinkeittimiä koskevilla ekosuunnitteluvaatimuksilla on tarkoitus vähentää energiankulutusta eli säästää sähköä.

Tunnin kahvinkeitto vastaa 75 lampun kuluttamaa sähköä

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Seppo Niemi laskee, että jos kahvinkeitintä pitää porisemassa tunnin, sen sähkönkulutus vastaa 75 lampun sähkönkulutusta.

– 75 kappaletta 15 watin energiansäästölamppua kuluttaa sähköä 1,125 kilowattia tunnissa (kWh) eli saman verran kuin keskivertokahvinkeitin.

Nurmi tekee pari suuntaa-antavaa laskutoimitusta lisää, joiden tarkoitus on osoittaa, että kahvinkeittimen joutokäynti kuluttaa sähköä.

– Kotitalouskäytössä on Euroopassa varmaan lähemmäs 100 miljoonaa kahvinkeitintä, hän arvioi.

– Jos 50 miljoonaa 1 000 watin kahvinkeitintä on tunnin päällä turhaan, niin siinä ajassa kuluu sähköä 50 000 MWh (megawattituntia). Samalla energiamäärällä voi lämmittää noin 2 800 omakotitaloa vuoden verran (18 000 kWh/vuosi).

– Jos näistä 50 miljoonasta kahvikeittimestä puolet eli 25 miljoonaa keitintä olisi joka päivä päällä ylimääräisen tunnin, sähköä kuluisi hukkaan 9,125 terawattituntia (TWh) eli hiukan enemmän kuin Loviisan ydinvoimalasta saadaan sähköä vuodessa.

Niemi ei  ole ottanut huomioon laskelmissaan sitä, että joissakin keittimissä sähkönkulutus voi laskea huomattavastikin keittovaiheen jälkeen eli siinä vaiheessa, kun keittimen lämpölevy pitää kahvia lämpimänä.

- Kahvinkeitinten valmistajat eivät juuri koskaan ilmoita keittimen ylläpitotehoa ja keittimiä on satoja malleja, joiden kulutukset vaihtelevat eri tilanteissa.

Pölynimuridirektiivi iskee tehokkaimpiin imureihin syyskuussa

Muidenkin kodinkoneiden ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sähkönkulutuksen voi laskea karkeasti laitteen tehon mukaan.

– Esimerkiksi yksi 15 watin lamppu kuluttaa sähköä 15 wattia, toteaa ylitarkastaja Niemi.

– Matkapuhelimen lataus vie sähköä noin 5 wattia, 40 tuuman led-tvnoin 60 wattia päällä ollessaan ja 0,5 wattia valmiustilassa. Pelikonsolilla pelaaminen tunnin kuluttaa noin 190 wattia.

– Mikroaaltouunin maksimiteho on useimmiten noin 800 wattia.

– Pölynimureiden suurin teho saa olla syyskuun alusta lähtien 1 600 wattia, eli pölynimuri saa kuluttaa sähköä korkeintaan 1 600 wattia tunnissa.

Pölynimurikauppiaat saavat siis kahvinkeitinkauppiaiden tavoin tuta kiristyvät EU-vaatimukset: syyskuun alusta lähtien pölynimurin ottoteho saa olla korkeintaan 1 600 wattia, eli pölynimureiden sähkönkulutusta rajoitetaan kahvinkeittimien tavoin kiristämälllä ekosuunnitteluvaatimuksia.

Päivitetty klo 10.58: Painotettu jutussa sitä, että laskelmat sähkönkulutuksesta ovat suuntaa-antavia.

Päivitettu 24.4. klo 11.58: Lisätty maininta, että laskelmissa ei ole otettu huomioon sitä, että kahvinkeittämisvaiheen jälkeen keitinten sähkönkulutus voi laskea.

Suosittelemme