Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kerry: Ukraina-sopimuksen näyttävä myös käytännössä – ellei, Venäjälle lisäpakotteita

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi muistuttaneensa Venäjää siitä, että myös sen on edistettävä Ukrainan jännitteiden lieventämistä käytännön tasolla. Muuten uhkana saattavat olla lisäpakotteet Venäjää kohtaan, Kerry väläytti.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry Genevessä vähän ennen Ukrainan tilanteesta käytäviä neljänvälisiä neuvotteluja.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry Genevessä vähän ennen Ukrainan tilanteesta käytäviä neljänvälisiä neuvotteluja 17. huhtikuuta. Kuva: Alain Grosclaude / EPA
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän, Yhdysvaltain, Ukrainan ja EU:n ulkoministereiden torstaina saavuttama yhteisymmärrys Ukrainan tilanteen lievittämiseksi on Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan "hyvää työtä". Kerry kuitenkin muistutti, että sanat on totetutettava myös käytännössä.

Kerry huomautti tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Genevessä myös, että hän odottaa Venäjän osoittavan, että he ovat tosissaan jännitteiden lievittämisessä. Kerry sanoi korostaneensa Lavroville, että mikäli konkreettisia toimia ei ole näköpiirissä, Yhdysvallat asettaa lisää pakotteita Venäjää vastaan.

Kaikkien osapuolten on lopetettava väkivalta ja siihen lietsominen Ukrainassa, Kerry toisti Lavrovin hetkeä aiemmin ilmoittaman sopimuksen osan. Lisäksi kaikkien laittomien aseellisten ryhmien on luovuttava aseistaan.

Kerryn mukaan Ukraina on luvannut armahduksen kaikille mielenosoittajille paitsi vakaviin rikoksiin syyllistyneille henkilöille. Ryhmittymien haltuunsa ottamat rakennukset on kuitenkin luovutettava hallituksen haltuun välittömästi.

Sopimuksessa sanotaan myös, että Euroopan turvallisuus- ja yhteustyöjärjestön Etyjn tarkkailijat ottavat johtavan roolin Ukrainan viranomaisten avustamisessa liennytyksessä. Etyj aloittaa toimet jo lähipäivinä, ja Yhdysvallat, EU ja Venäjä ovat sitoutuneet avustamaan operaatiossa.

Ulkoministeri Kerry kiitteli myös Ukrainan hallitusta ja ukrainalaisia siitä, että ne ovat malttaneet pidättäytyä väkivaltaisuuksista vaikeana aikana.

Lisäksi Kerry huomautti, että Ukrainassa juutalaisia vastaan esitetyt toimet ovat olleet "groteskeja ja mahdottomia hyväksyä".

Suosittelemme