Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kiinan maaperästä lähes viidennes saastunut

Matalousmaan laatu heikkenee saasteiden takia. Kiinan asukkaat ovat yhä huolestuneempia ympäristön tilasta.

Viereisen kemiantehtaan päästöistä kärsineitä vihanneksia kasvimaalla.
Viereisen kemiantehtaan päästöistä kärsineitä vihanneksia kasvimaalla Zekoun kaupungissa, Hubein maakunnassa Keski-Kiinassa tammikuussa 2013. Kuva: How Hwee Young / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan maaperästä 16,1 prosenttia on saastunut, kertoo maan ympäristönsuojeluministeriö, joka on tehnyt asiasta laajan tutkimuksen vuosina 2005 - 2013. Kiinan viljelymaasta saastunutta on peräti 19,4 prosenttia.

Ympäristönsuojeluministeriön raportista kertoo uutistoimisto Xinhua.

Ministeriö on ottanut maanäytteitä 6,3 miljoonan neliökilometrin alueelta, mikä vastaa kahta kolmasosaa maan pinta-alasta.

Saastumisen syy on maan nopea teollistuminen, joka on johtanut valtaviin päästöihin. Yleisimmät saasteet ovat kadmium, nikkeli ja arseeni.

Saastepitoisuudet ovat nousseet verrattuna edelliseen tutkimukseen, joka tehtiin vuosina 1986 - 1990.

Pahimmin saastuneet alueet ovat Jangtzejoen suisto Kiinan itäosassa, Helmijoen suisto Etelä-Kiinassa sekä maan koillisosa, jonne on keskittynyt paljon raskasta teollisuutta.

- Tutkimus osoittaa, ettei maaperän laadun suhteen ole syytä optimismiin missään osassa maata, rapotissa todetaan.

Saastuminen kasvattaa pelkoa, että maan ympäristö on pilaantunut peruuttamattomasti. Kansalaiset järjestävät yhä useammin mielenosoituksia erityisesti ilmansaasteita ja kemiantehtaita vastaan.

Suosittelemme sinulle