Myönnän heti alkuun: inhoan Facebookin listausmeemejä. Siis niitä, joissa kerrotaan kymmenen lempilevyä, kuvataan hauskin vauvahymy ja haastetaan joku kaveri mukaan. Suurimmalla osalla kavereitani musamaku on jämähtänyt jonnekin Autiotalon ja Nevermindin väliin. Kaikki vauvat näyttävät samalta. Aika tylsää verrattuna rikkaiden kakaroiden Instagram-kuviin.
Toisaalta, Facebookinhan piti olla luotu juuri tätä varten. Tavallisten ihmisten tavalliseen yhteydenpitoon. Oikeastaan ne levylistaukset ovat aika hauskoja ja juuri maailmaan pullahtaneet ruttunaamat myös.
Valitettavasti Facebook on tehnyt kaikkensa, jotta sen alkuperäinen tarkoitus kavereiden hengailu- ja iskupaikkana hämärtyisi. Palvelua pyörittävät laskentakaavat nostavat esiin suosittuja posteja ja linkkejä. Sellaisia, joista muut ovat tykänneet. Mieluummin valokuvalla. Jos mukaan saa julkkiksen tai iloisen perhetapahtuman, suosio on taattu. Pelkkä "Moi kaikki mulla oli kiva päivä" -status päätyy taatusti koneälyroskikseen.
Tavallisten käyttäjien tekemä tavallinen sisältö voi tehdä Facebookista taas mielenkiintoisen palvelun, joka ei muutu pelkäksi brändien ja helppoheikkien temmellyskentäksi.
Pekka Pekkala
Tämän lisäksi Facebook myy yhä enemmän näkyvyyttä myös rahalla. Kaupunkitapahtumien järjestäjien mukaanilmainen näkyvyys on romahtanut muutosten myötä. Uutisfeediin on alkanut ilmestyäerilaisia rahankeruukikkoja, jotka muistuttavat sivistyneempää versiota roskapostista. Itse sain tarjouksen osallistuakiinteistökeinottelukurssille, joka muistuttaa toimintatavoiltaan lomaosakekauppaa ja on kuluttajajärjestöjen varoituslistalla ainakin Yhdysvalloissa.
Oman lusikkansa soppaan tuovat tietysti valeseuraajat. Twitterissä nämä "botit" ovat olleet maanvaiva jo pitkään. Facebook on onnistunut paremmin huijaustilien karsimisessa. Se on kuitenkin koko ajan vaikeampaa, koska uuden sukupolven botit osaavat käyttäytyä kovin ihmismäisesti. Tästä tullee oikea ongelma myös Suomessa vaalien myötä: miljoona seuraajaa saa parilla tonnilla ja 10 000 tykkäystä muutamalla kympillä.
Lopullisesti Facebook on pilalla automaattisesti starttaavien videoiden ansiosta. Ne ovat olleet hitti. Kannattaakin henkisesti valmistautua itsestään käynnistyviin vaalilupauksiin, jotka on kohdistettu juuri sinulle, Facebook-mieltymystesi mukaisesti.
Olen mussuttanut Facebookin kaupallistumisesta aiemminkin ja kunnon teknologiakolumnistin tavoin veikannut palvelun hyytymistä reilusti ennakkoon. Nyt Facebook on kuitenkin huomannut itsekin hyytyvänsä ja alkaa pilkkoa palvelua vähitellen osiin. Siitä on tullut liian suuri ja hidas. Pelkkää sisältöä korostava Paper-sovellus on ollut saatavilla jo jonkin aikaa. Seuraava möhköbookista erotettava osa tulee olemaan Postilaatikko, josta tehdään mobiilissa oma sovellus.
Ehkä myös siis Facebookin pääkonttorissa on hoksattu, että ihmiset pettyvät, kun omat tavispäivitykset jäävät kaupallisten tiedotteiden ja himopostaajien jalkoihin. Siksi ei kannata naureskella #arkihaaste-meemeille, niin kivaa kuin se onkin. Tavallisten käyttäjien tekemä tavallinen sisältö voi tehdä Facebookista taas mielenkiintoisen palvelun, joka ei muutu pelkäksi brändien ja helppoheikkien temmellyskentäksi.
Pekka Pekkala
Kirjoittaja on toimittaja ja tutkija, joka kirjoittaa työkseen arjen teknologiasta ja median tulevaisuudesta.
Osallistu kolumnien kirjoittamiseen ja kommentoi osoitteessa twitter.com/pekkapekkala tai facebook.com/pekkala.pekka