Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Metsä Group sijoittamassa Äänekoskelle yli miljardin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre suunnittelee Äänekoskelle Suomen metsäteollisuuden historian kalleinta investointia.

Puukuormakauhaaja sellutehtaassa.
Kuva: Metsä Group
Petra Thúren
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre valmistelee Äänekoskelle biotuotetehtaan rakentamista nykyisen sellutehtaan alueelle. Toteutuessaan noin 1,1 miljardia euroa maksava tehdas olisi metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa.

Biotuotetehdas pyritään saamaan käyttöön vuonna 2017. Tehtaan sellukapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Kyseessä on maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas, joka mahdollistaa puuraaka-aineen jalostamisen monipuoliseksi tuotevalikoimaksi.

– Tämä on hieno ja mahtava asia Äänekoskelle ja historiallinen koko Suomen metsäteollisuudelle, iloitsee tehtaan johtaja Camilla Wikström.

Sellun ohella tehdas tuottaa resurssitehokkaasti bioenergiaa ja erilaisia biomateriaaleja. Selluntuotannon ympärille syntyy ainutlaatuinen yritysten muodostama biotalouden ekosysteemi.

Investoinnin tulovaikutus Suomeen on yli 0,5 miljardia euroa vuosittain, ja se tarjoaa yli 2 500 työpaikkaa koko arvoketjussa. Viennin vuotuinen arvonlisäys on 0,5 miljardia euroa. Metsä Fibren talousjohtajan Mikael Westerlundin mukaan jätti-investointia on suunniteltu jo jonkin aikaa.

- Kaikki kolme omistajaamme on tämän hankkeen takana ja uskon, että se viedään maaliin, Westerlund toteaa.

Suosittelemme