Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Halla-aho teki kirjallisen kysymyksen lieksalaisten maahanmuuttajien sosiaalituista

Kansanedustaja Jussi Halla-aho on tehnyt kirjallisen kysymyksen maahanmuuttajien harkinnanvaraisten sosiaalitukien valvonnasta. Perussuomalaisten edustajan mukaan maahanmuutosta on tullut Lieksan kaupungille kannattavaa bisnestä.

Jussi Halla-Aho
Kuva: Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho on tehnyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle maahanmuuttajien sosiaalitukien valvonnasta. Kysymys koskee myös tukien ohjautumista kuntien liike-elämään.

Halla-aho nostaa esille Lieksan, jossa on herännyt epäilyjä maahanmuuttajien suosimisesta harkinnanvaraisia sosiaalitukia myönnettäessä. Kansanedustajan mukaan tukien myöntämiseen liittyvien prosessien olisi oltava läpinäkyviä ja uskottavasti valvottuja, jotta kansan luottamus niihin säilyisi.

Kansanedustaja arvioi, että maahanmuutosta on tullut kannattava bisnes Lieksan kaupungille, koska valtio korvaa useiden vuosien ajan kaupungille suorat pakolaiskulut. Halla-ahon mukaan myös elinkeinoelämä nauttii välillisesti myönnetyistä tuista.

Halla-aho kritisoi Lieksan kaupungin valtuuston puheenjohtajaa.

Kun vielä Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan elinkeinona on maahanmuuttajien kotouttaminen yksityisessä perhekodissa, herää kysymys vähintään moraalisesta jääviydestä. Voiko sama ihminen päättää pääosin valtion tulonsiirroilla elätettävien maahanmuuttajien sijoittamisesta kuntaan ja olla taloudellisesti riippuvainen näistä, Halla-aho kysyy kirjallisessa kysymyksessään.

Halla-aho kysyy hallitukselta valvotaanko maahanmuuttajien harkinnanvaraisten sosiaalitukien maksukäytäntöjä riittävästi ja objektiivisesti. Lisäksi hän kysyy näkeekö hallitus ongelmana, jos pakolaisten vastaanoton perusteena on lähinnä valtiolta kunnalle myöntämät tuet.

Halla-aho vieraili Lieksassa helmikuussa. Keskustelun kerrottiin kuumenneen maahanmuuttajien ja lieksalaisten välillä.

Suosittelemme