Hyppää sisältöön

#Arkihaaste ärsyttää – älä ainakaan kuvaa rakasta kahvimukiasi

Arjen kuvaaminen on saanut suuren suosion Facebookissa. Monia arkihaaste myös ärsyttää suunnattomasti. Arkihaasteen kuvat ovat nykypäivän sosiologiaa - arjen tallentaminen voi olla arvokasta myöhemmin, sanoo mediatutkija Maria Lassila-Merisalo. Hänen mielestään arkihaaste on paluuta Facebookin alkujuurille.

Arkihaaste kuvakaappaus Facebook sivustolta, linja-auto ja sukat
Arkihaasteen kuvassa työmatkan linja-auto ja ostetut sukat. Kuva: Kuvakaappaus Facebookista, Maarit Piri-Lahti / Yle
Maarit Piri-Lahti

Hämeenlinnalainen journalismin ja median tutkija Maria Lassila-Merisalo on huomannut, että Facebookissa maaliskuusta lähtien kiertävä arkihaaste on herättänyt myös poikkeuksellisen voimakasta ärtymystä. Yllättävän moni on tarttunut innokkaasti haasteeseen valokuvata omaa arkea viiden päivän ajan ja uutissyötteet ovat täyttyneet kuvista.

– Yliannostus on suurta. Kyllä tämä arkihaaste on herättänyt yllättävän voimakkaita reaktioita. Syitä on monia: toisia ärsyttää, jos arjen kuvat ovat liian kauniita, sokerikuorrutteisia tai jos kuvat ovat teknisesti liian hyviä. Myös huonolaatuiset ja tylsät arkikuvat saattavat ärsyttää.

Lassila-Merisalon mielestä kiinnostavaa on myös se, että vastustajien joukossa on sellaisia, jotka normaalisti jakavat elämäänsä Facebookissa avoimesti. Hänen mielestään arkihaaste on paluuta Facebookin juurille ja tämä ilahduttaa häntä.

–  Alun perinhän Facebook oli kavereiden yhteydenpitoa varten. Viime aikoina Facebook on muuttunut monimutkaiseksi, siellä ovat näkyvänä yritykset ja markkinointi. Arkihaasteessa minua ilahduttaa sympaattisuus, hellyttävä kotikutoisuus.

Saako likaisia tiskejä kuvata?

Maria Lassila-Merisaloa kiinnostaa, miten ihmiset kuvittavat arkeaan visuaalisesti: arkea, joka saattaa olla masentavaakin. Eniten häntä ilahduttaa, jos mukana on twistiä, pientä itseironiaa.

– Jos esimerkiksi poliitikko tarttuu arkihaasteeseen ja tuo esiin inhimillistä ja elämänmakuista puoltaan, se ei tee profiilille varmaankaan pahaa. Saa se mennä inhorealismin puolellekin. Myös likaisia tiskejä saa kuvata. Koko haasteen idea on juuri se.

Älä, älä kuvaa kahvikuppia. Se on suurin ärtymyksen aihe facebookkaajille, varsinkin jos kuvaat muumimukiasi.

Maria Lassila-Merisalo

Ensimmäiseksi arkihaasteesta tulee mieleen oma kahvimuki.

– Älä, älä kuvaa kahvikuppia. Se on suurin ärtymyksen aihe facebookkaajille, varsinkin jos kuvaat muumimukiasi. Sitä ei kannata tehdä... ellei sitten halua ärsyttää, Maria Lassila-Merisalo hymyilee.

Facebookissa on yli kaksi miljoonaa suomalaista. Arkihaaste on saanut myös täysin uutta väkeä liikkeelle. Aiemmin passiiviset Facebook-käyttäjät ovat aktivoituneet jakamaan arkikuviaan.

Lassila-Merisalon mukaan syynä saattaa olla se, että monet eivät tavallisesti osaa luontevasti kuvata omaa elämäänsä ja pitää sitä merkityksellisenä, mutta haaste antaa siihen nyt luvan. Myös kirjoitetun statuspäivityksen tekeminen saattaa olla työlästä ja kuvaaminen on helpompaa.

Nykypäivän sosiologiaa

Tutkijan mielestä arkihaaste-valokuvat voivat olla tosi ilahduttavia 20-30 vuoden päästä.

– Nyt arjen asioihin ei kiinnitä huomiota, mutta ne ovat nykypäivän sosiologiaa ja niiden tallentaminen voi olla arvokasta myöhemmin.

Maria Lassila-Merisalon mielestä kiinnostavimmat arkikuvat etsivät poikkeavia näkökulmia arkeen.

– Kun etsii kauniita yksityiskohtia, vaikka miten aamuaurinko osuu tapetin kuvioon, se voi olla voimaannuttavaa. Kun katsoo normaalia arjen tilannetta poikkeavasta näkökulmasta, vaikka lattian tasosta, voi tulla itselle oivallus, että mun arkihan on ihan kaunista.

Suosittelemme sinulle