Hyppää sisältöön

Vastuullisten vaatteiden asiantuntija: Eettinen vaate ei voi olla halpa

Vaatteesta pitää olla valmis maksamaan enemmän, jos haluaa, että koko tuotantoketju on reilu. Vaatteiden ompelumaan boikotointi ei ole ratkaisu vaan tuotantoketjun esiin vaatiminen. Viiden euron t-paita ei ole eettisessä tuotannossa mahdollinen, pohtii vaatesuunnittelija Anniina Nurmi.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Vaatesuunnittelija Anniina Nurmi on pitänyt kuusi vuotta eettistä vaatetuotantoa ja muotia käsittelevää Vihreät vaatteet -blogia. Nurmen mielestä takertuminen siihen, että vastuullisen vaatteen pitäisi olla suomalainen, on yksiulotteista ajattelua.

Tärkeämpää on ajatella tuotantoa kokonaisuutena, sillä "Made in Finland" -merkki kertoo vain vaatteen kokoonpanopaikan.

- Vaate voidaan tehdä vastuullisesti, olipa se sitten Suomessa, Euroopassa, Aasiassa tai missä vain. Vaatteiden materiaalit tulevat joka tapauksessa Suomeen muualta, myös vanhaan polyester-villapukuun, muistuttaa Anniina Nurmi.

Nurmi teettää oman mallistonsa turkkilaisesta luomupuuvillasta ja kiinalaisesta hampusta tehdyt farkut vielä Keiteleellä M.A.S.I. Companyn tehtaalla, mutta muiden vaatteiden massavalmistuttamiseen ei enää ole Suomessa mahdollisuuksia. Linnoittautuminen Suomeen ei ole nykyaikaa.

- Ei täällä enää ole vaatetuotantoon tehtaitakaan, pikkuhiljaa on väistämättä siirrettävä tuotantoa muualle.

Made in Finland -lappu ei kerro koko totuutta vaatteen valmistusmaasta, muistuttaa Nurmi. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Tuotantoketjun vaiheet selville

Se, että vaate ommellaan Aasiassa tai Euroopassa, ei kerro valmistusolosuhteista vielä mitään. Lähiompelimoa voi suosia, mutta vasta massatuotannon muuttuminen vastuulliseen suuntaan parantaa vaatetustehtaiden oloja. Prosessi on hidas, mutta Anniina Nurmi uskoo, että se on mahdollinen.

- Tärkeintä on tietää koko vaatteen tuotantoprosessi eikä pelkkää ompelun osuutta. Koko vaatteen tuotantoketju pitää avata kuluttajalle nykyistä paremmin.

Vaatesuunnittelija ja eettisten vaatteiden asiantuntija Anniina Nurmi myös opettaa muotimaailmaa vastuullisuuteen.

- Hitaasti kasvava trendi on vaatia entistä vastuullisempaa ja kestävämpää muotia. Kuluttajien pitäisi miettiä, että he hankkisivat vähemmän, mutta vastuullisempaa. Eettinen vaate ei voi koskaan olla halpatuotantoa, hän muistuttaa. 

Suosittelemme sinulle