Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Uhanalainen muuttohaukka halutaan takaisin Saaristomerelle – pesäpönttöjä nikkaroidaan talkoovoimin

Suomen muuttohaukkapopulaatio on noin 300 paria, lähes kaikki linnut elävät Pohjois-Suomessa. Nyt muuttohaukkoja yritetään saada pesimään myös Saaristomerellä. Rakenteilla on kymmenen tekopesää, jotka asennetaan korkeisiin linjatauluihin.

Muuttohaukka tutkaheijastimen päällä.
Muuttohaukka istuu tutkaheijastimen päällä Paraisten ulkosaaristossa. Kuva: Jorma Tenovuo
Markku Salo,
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saaristomerellä alkaa tänä keväänä ainutlaatuinen kokeilu uhanalaisen muuttohaukan palauttamiseksi saariston pesimälinnustoon.

Pohjois-Suomessa pesii vajaat kolme sataa muuttohaukkaparia, mutta lintu on kuulunut aikoinaan myös Saaristomeren pesimälinnustoon.

Saaristomeren kansallispuiston ystäväyhdistyksen, Arkipelagia-seuran, aktiivit rakentavat alkuvaiheessa kymmenen muuttohaukkojen pesäpönttöä. Ne asennetaan kevään aikana sääksen tekopesien tapaan väylien korkeisiin linjatauluihin, kertoo yhdistyksen aktiivi Jouko Lehtonen.

– Tällaisia pönttöjä on käytetty paljon esimerkiksi Englannissa. Siellä tekopesissä pesii tällä hetkellä noin sata muuttohaukkaparia, Lehtonen sanoo.

Ensimmäinen pönttö paikoilleen lähiviikkoina

Talvehtivia muuttohaukkoja on tavattu eteläsaaristossa viiden vuoden ajan.

– Niitä on nähty Utössä ja Hangossa sekä vähän siinä välissäkin. Varsinkin yksi muuttohaukka on viime aikoina viihtynyt Utössä merimerkissä. Ajattelimme, että jos se siinä noin tykkää istuskella viikosta toiseen, niin voisiko se ehkä pesiäkin merimerkissä, Lehtonen kertoo ideasta tekopesäprojektin takana.

Haukan pönttö
Pesäpönttö on 70 cm leveä, 50 cm korkea ja 50 cm syvä. Pohjalle levitetään kerros soraa. Kuva: Topi Nurmilaakso / Yle

Pesäpönttöjen tekeminen ei ole pieni urakka. Vaikeuksia saattaa tuottaa myös se, kuinka suurikokoinen tekopesä saadaan korkealle linjatauluun.

– Sinne pitäisi saada myös 50 kiloa soraa, sillä muuttohaukka pyöräyttää munat sorakuoppaan. Paljon jumppaa siinä on. Yksi osallistuja arvioi, että siinä tarvitaan ehkä neljä miestä.

Ensimmäinen pönttö on tarkoitus viedä paikoilleen lähiviikkoina. Lehtonen toivoo, että pesät saavat asukkaita jo lähivuosina.

– Itämerellä pesii muuttohaukkoja esimerkiksi Gotlannissa, ja pesättömiä eli nuoria muuttohaukkoja lentelee ympäri Itämerta. Mahdollista on, että kun ne näkevät näitä pönttöjä, joku kiinnostuu pikapuolin.

Suosittelemme