Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Koulusäästöistä jälleen kiistaa

Helsingin opetuslautakunnan päätös yhdistää ja lakkauttaa kouluja suivaannuttaa oppilaiden vanhempia. Vanhemmat vaativat opetusviraston uusien hallintotilojen remonttirahoja kouluille.

Opettaja kirjoittaa taululle musiikintunnilla.
Kuva: Anja Hiltunen / Yle
Jukka Sinervä
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä on jälleen noustu barrikadeille koulujen lakkautus- ja yhdistämispäätösten takia.

Esimerkiksi Herttoniemessä yhdistetään ala-asteenkoulu ja Siilitien peruskoulu. Yhdistämisestä saadaan 150 000 euron säästöt vuodessa.

Koti- ja kouluyhdistyksen mukaan nuo säästöt olisi mahdollista saada muutenkin.

- Olisi mahdollista myös vuokrata Siilitien peruskoulun tiloja päivähoidolle ja näin tasapainottaa koulurahoitusta, sanoo Koti- ja kouluyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Laisaari.

Lakkautusuhan alla

Käpylässä on lakkautusuhan alla yhtenäiskoulu ja Tapanilassa tehdään parhaillaan koulutilaselvitystä.

Muut Helsingin opetuslautakunnan listalla olevat koulut ovat sellaisia, joissa tehdään etupäässä hallinnollisia yhdistämisiä tai luovutaan vain jostain yksittäisestä tilasta.

Kismittää erityisesti

Erityisesti vanhempia kismittää koulujen yhdistämissäästöissä se, että samaan aikaan hallintotiloihin laitetaan miljoonia euroja.

- Opetusvirasto on peruskorjaamassa itselleen hallintotiloja Teollisuuskadulla 44 miljoonalla eurolla ja samaan aikaan koulutiloissa halutaan säästää, puuskahtaa  Koti- ja kouluyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Laisaari.

Muutto tuo säästöjä

Opetuslautakunnan laskelmien mukaan muutto Hämeentien yksityisistä vuokratiloista uusiin kaupungin omistamiin tiloihin tuo säästöjä.

- Muutto Hämeentieltä Teollisuuskadulle kaupungin omistamaan kiinteistöön merkitsee opetusalalle säästöjä. Teollisuuskadulla vuokra on vuodessa yli 400 000 euroa halvempi kuin nykyisissä tiloissa, laskelmoi Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Minerva Krohn.

Tiloja ammattiopistolle

Opetuslautakunnan mukaan Teollisuuskadun kiinteistön remontti koituu suurimmaksi osaksi Stadin ammattiopiston hyväksi, koska sinne tulee ammattiopiston tiloja yli 900 opiskelijalle. Opetusviraston henkilökuntaa kiinteistössä työskentelee pari sataa.

- Tämä opetusviraston muutto ja koulujen yhdistämiset ovat kaksi erillistä asiaa. Opetusvirasto siirtyy halvempiin ja paljon pienempiin tiloihin ja säästää näin. Toinen asia on sitten tämä kouluverkkotarkastelu, jolla pyritään vastaamaan lapsimäärien muutokseen eri seuduilla, sanoo Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn.

Suosittelemme