Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Banksy tuomitsee töidensä kauppaamisen

Brittiläinen katutaiteilija Banksy salaa todellisen henkilöllisyytensä, mutta hänen työnsä ovat maailmankuuluja.

Graffititaitelija Banksy itse sanoutuu irti näyttelystä.
Hanna Hantula
Avaa Yle-sovelluksessa

Brittiläinen katutaileilija Banksy on ilmoittanut, ettei Lontoossa järjestettävällä huutokaupalla ei ole hänen siunaustaan. Sincura Group -nimisen yrityksen järjestämässä näyttelyssä on kaupan seitsemän Banksyn työtä. Tarjouskilpailu päättyy sunnuntaina.

Alun perin rakennusten seiniin maalatut työt on irrotettu alkuperäisiltä paikoiltaan ja tuotu lontoolaiseen taidegalleriaan, missä niitä katsomaan haluavilta peritään sisäänpääsymaksu. Osa töistä kuten Girl With the Balloon ja_ Liverpool Rat_ kuuluvat taiteilijan tunnetuimpiin.

Banksy ilmoitti nettisivullaan, että Stealing Banksy -nimen saanut näyttely on järjestetty ilman hänen lupaansa tai suostumustaan. Taiteilijan mielestä "on inhottavaa, että ihmiset saavat esitellä taidetta seinillä ilman lupaa".

Anonyyminä pysyttelevä Banksy on niittänyt kansainvälistä mainetta kantaaottavilla teoksillaan ja näyttävillä tempauksillaan. Hän on muun muassa maalannut Länsirannan turva-aitaan ja salakuljettanut oman versionsa Mona Lisasta Louvreen. Banksyn töiden hinnat ovat nousseet rinnan hänen suosionsa kanssa.

Suosittelemme