Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Univaje piinaa jo alakoululaisia

Univaje on hiipinyt jo osaksi monen alakoululaisten arkea. Huonosti nukkunut aikuinen on väsynyt, mutta lapsella unihäiriö voi jopa haitata kasvua ja aiheuttaa tapaturmia. Kokkolalaisen Torkinmäen koulun kuudesluokkalaiset saivat kyselyssään yllättäviä tuloksia.

Nuokkuvia koululaisia luokassa
Kuva: Henna Honkarinta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolalaisen Torkinmäen koulun 6A-luokalta univajeesta kärsii kyselyn mukaan noin 90 prosenttia oppilaista. Vakavasta univajeesta puolestaan on haittaa näistä parille prosentille.

– Menen nukkumaan iltaisin yhdentoista aikaan ja sitten kuuntelen musiikkia. En välttämättä saa unta illalla ja sitten koulussa väsyttää. Päivisin taas ei ole aikaa nukkua, kertoo Janette Mäkelä.

Julia Penttilä puolestaan kertoo, että saa nukuttua hyvin.

– Menen aikaisin nukkumaan, enkä heräile yöllä. Nukahdan varmaan puolessa tunnissa, enkä katso illalla kauheasti tv:stä mitään, tai pelaa mitään.

Julia Penttilä vinkkaa, että televisio kannattaa laittaa kiinni viimeistään iltayhdeksältä. Topias Forsgård taas menee tavallisesti nukkumaan iltakymmeneltä.

– Joskus harvoin menen nukkumaan kello 12, koska leikin minun kissan kanssa. Tavallisesti menen kymmenen aikaan ja nukahdan heti, sanoo Topias Forsgård.

Aarne Herlevillä ei ole uniongelmia.

– Saan helposti unen ja menen nukkumaan yhdeksältä. En pelaa tai katso tv:tä illalla, sanoo Aarne Herlevi.

Tapaturmia ja ylipainoa

Univaje tulee, kun ihminen ei nuku tarpeeksi. Jos univaje jatkuu pitkään, se on haitaksi terveydelle. Liian vähäinen nukkuminen aiheuttaa mm. stressiä, heikentää vastustuskykyä ja hidastaa pituuskasvua. Yksi haittavaikutus on sokerinsietokyvyn heikentyminen, mikä aiheuttaa ylipainoa.

Lisäksi liian vähäinen uni heikentää muistia, tarkkaavaisuutta ja päättelykykyä sekä aiheuttaa tapaturmia. 24 tunnin valvominen vastaa promillen alkoholihumalaa.

Lääkäreiden mukaan suorituskyky heikkenee jo 4-5 tunnin yötyön jälkeen, 12 tunnin jälkeen tapaturmariski on kaksinkertainen ja 16 tunnin lopussa kolminkertainen normaaliin verrattuna. Monet auto-onnettomuudet ovat johtuneet liiasta valvomisesta.

Unihäiriöt ja unenpuute vaikuttavat lapsiin eri tavalla kuin aikuisiin. Huonosti nukkunut aikuinen on väsynyt, mutta lapsella unihäiriö voi ilmetä levottomuutena ja käyttäytymisoireina. Lapset ovat väsyneinä usein ylivilkkaita, heillä on käytöshäiriöitä, keskittymisvaikeuksia ja sosiaalisia ongelmia.

Päiväunet helpottavat

Lääkäreiden mukaan jatkuva univelka estää normaaliin unirytmiin pääsemistä. Univelka on nukuttava pois. Liian lyhyeksi jäänyt yöuni voidaan korvata päiväunilla.

Puolen tunnin lepo päiväunineen riittää virkistämään univajeesta väsyneen ilman, että päiväunet vaikuttavat seuraavaan yöuneen.

Eli unta nuppiin ja 10 tunnin yöunet kehiin!

Onja Heino ja Henna Honkarinta, 6A

Kirjoittajat ovat Yle Uutisluokan oppilaita Torkinmäen koulusta Kokkolasta

Suosittelemme sinulle