Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tuomioja: Etyj-tarkkailijoiden sieppaus voi olla provokaatio

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kuvaa venäläismielisiä separatisteja rikollisjoukoksi, jolla on Ukrainassa vain vähän kannatusta.

Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Yle
Katariina Lahtonen,
Miia Esa
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) tuomitsee Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijaryhmän sieppaamisen Itä-Ukrainassa.

– Tällainen rikollinen kaappaus on tuomittava ja se vaikeuttaa tilannetta monin tavoin. Oletan, että tässä käydään koko ajan neuvotteluja siitä, miten tilanne saadaan purettua, Tuomioja sanoi Yle TV1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Itä-Ukrainassa Slavjanskissa siepattiin perjantaina Etyjin tarkkailijaryhmä, jossa on saksalaisia ja Ruotsin, Tanskan, Puolan ja T_š_ekin kansalaisia.

Sieppauksen syitä Tuomioja osaa vain arvailla.

– Voi olla, että niin sanottujen separatistien puolella on ilmapiiri, jossa nähdään vihollisia joka puolella. Voi olla myös kyse provokaatiosta.

Provokaatiolla separatistit pyrkisivät Tuomiojan mukaan tilanteen kärjistämiseen ja kenties luomaan oikeutusta sotilaalliselle väliintulolle.

"Itä-Ukrainassa pelätään kaappajia"

Tuomioja uskoo, että tarkkailijaryhmän sieppauksen takana on erillinen separatistien joukko. Hän kuvaa venäläismielisiä separatistejä rikollisjoukkioksi, joilla on Ukrainassa vain vähän kannatusta.

– Uskon, että Itä-Ukrainan väestön valtaenemmistö on nyt hyvin aidosti peloissaan. He pelkäävät näitä kaappaajia, mahdollisia hallituksen vastatoimia. He myös pelkäävät Venäjän väliintuloa. 

– Tilanteen purkaminen on vähän kuin pommin purkamista. Pitää välttää äkillisiä liikkeitä, Tuomioja sanoi.

Venäjällä ei Tuomiojan mukaan ole välttämättä edes ollut ennakkoon tietoa sieppausaikeista.

– Heidän liittämisensä suoraan tähän tapaukseen on ehkä vähän kohtuutonta.

Ukrainan varjossa

Ykkösaamussa käsiteltiin myös Syyrian kriisiä. Syyrian hallituksen on arvioitu hyötyvän Ukrainan kriisistä. Ministeri Tuomioja ei kuitenkaan syytä yksinomaan Venäjää sisällissodan jatkumisesta ja Syyrian hallituksen joukkojen aseistamisesta.

– Siellä on pidetty aseissa kaikkia muitakin. Iran on toinen keskeinen toimija ja toisella puolella Libanonin Hizbollah-järjestö. Kapinallisten puolella toimii myös al-Qaidaan yhdistettyjä järjestöjä. Nämä saavat tukea tietyista arabimaista, Tuomioja muistutti.

Ukraina on vienyt ministerin mielestä huomiota muilta kriiseiltä. Lähi-idän rauhanneuvottelut ovat pysähtyneet. Israel ilmoitti, ettei halua neuvotella sen jälkeen, kun palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah pääsivät sopuun. Israel pitää Hamasia terroristijärjestönä. Tilanne ei näytä Tuomiojan mielestä ollenkaan hyvältä.

– Jos ei olisi Ukrainan kriisiä, Lähi-idän tilanne olisi nyt Euroopassa ministerien kesken pääpuheenaihe.

Suosittelemme