Hyppää sisältöön

Laillinen graffitiseinä siistisi Kajaanin kaupunkikuvaa

Kajaanin lyseon Uutisluokan selvityksen mukaan laittomat graffitit pilaavat kaupunkikuvaa ja pintojen puhdistaminen lisää kaupungin ja yksityisten kuluja.

Graffiti alkulkukäytävässä.
Kuva: Maria Ojalehto
Yle Kainuu

Kajaanissa ei ole laillista graffitiseinää, koska asia ei ole noussut aiemmin esille, kertoo Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen toimialan suunnittelupäällikkö Jari Kauppinen. Ihan mahdoton asia seinän saaminen ei ole.

– Asia vaatii valmistelua ja harkintaa, ehkä myös vähän yleisempää keskustelua seinän tarpeesta ja vaikutuksista. Epäsiistit ja epäasialliset graffitit pilaavat kaupunkikuvaa ja vähentävät ympäristön viihtyisyyttä.

Graffitiseinän rakentaminen maksaisi muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin, riippuen seinän koosta ja käytettävistä rakenteista.

– Laittomista graffiteista tulee kaupungille kuluja muutamia tuhansia euroja vuodessa. Lisäksi yksityiset kiinteistönomistajat joutuvat maksamaan laittomien graffitien poistamisesta. Jos tekijät saadaan kiinni, he vastaavat aiheuttamistaan vahingoista ja puhdistuskustannuksista. Heidän on itse puhdistettava jälkensä. Jos se ei onnistu, kaupunki vastaa kaupungin omaisuuden osalta puhdistuksesta ja veloittaa kulut tekijöiltä.

Ympäristötaiteelle sopivia paikkoja

14-vuotias Tuomas Kyllönen tekee vapaa-aikanaan paljon graffiteja. Hän on tehnyt graffiteja jo kolme ja puoli vuotta.

– Teen graffitteja, koska kaveritkin tekevät niitä ja se on hyvää ajanvietettä. Haluaisin laillisen graffitiseinän Kajaaniin esimerkiksi joen rannalle.

Kauppisen mielestä graffitiseinän voisi rakentaa esimerkiksi johonkin puistoon.

– Toisaalta voitaisiin ehkä käyttää jo olemassa olevia rakenteita. Alikulkukäytävien betoniseinät, sähkökaapit katujen varsilla ynnä muut sellaiset voisivat olla ympäristötaiteelle sopivia paikkoja. Maalaaminen vaatii kuitenkin aina rakenteen omistajan luvan.

Elina Heikkinen, Wille Korhonen ja Santeri Voutilainen

Kirjoittajat ovat Ylen Uutisluokkalaisia Kajaanin lyseolta.

Suosittelemme sinulle