Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ankkataiteilija Kaj Stenvall maalaa ja twiittaa nyt Putin-hahmoa - haastatteluvideo

Ukrainan kriisi inspiroi ankkatauluistaan tunnetuksi tullutta turkulaistaiteilijaa. Kaj Stenvall rikkoo taide-elämän rajoja twiittaamalla Putin-maalauksia maailman tietoisuuteen.

Taidemaalari Kaj Stenvallin maalausten tutut ankat saivat väistyä Vladimir Putin -hahmon tieltä kuluvana keväänä.
Sari Toivonen,
Olga Pihlman
Avaa Yle-sovelluksessa

Taidemaalari Kaj Stenvallin maalausten tutut ankat saivat väistyä Vladimir Putin -hahmon tieltä kuluvana keväänä. Lyhyessä ajassa Stenvallin siveltimestä on syntynyt kuusi erilaista Putin-aiheista taulua.

- Putin on noussut parin viime vuoden aikana esille hyvin tärkeänä mediahahmona. Hän liikkuu mediassa hyvin avoimesti ja alkoi kiinnostaa minua sen takia. Tietysti myös Ukrainan tilanne ja siihen liittyvät asiat ovat aiheuttaneet sen, että Putin kiinnostaa minua taiteellisessa mielessä, kertoo Stenvall.

Stenvall kiistää maalaustensa olevan julistuksia puoleen tai toiseen.

- Nämä aiheet tulevat todellisuudesta eli maalis-huhtikuun tapahtumista Ukrainassa. Kriisi on tietysti koskettanut minua niin kuin kaikkia muitakin ihmisiä. Puran kuvissa myös omia tuntemuksiani.

Maalauksen hahmoa on pakko kunnioittaa, jos sen haluaa saada toimimaan.

Kaj Stenvall

- Tärkeintä on kuitenkin maalata niin, että kuvissa on paljon piirteitä, tekijöitä ja jopa monia tulkintoja.

Ankkataulujen hahmo on ollut Kaj Stenvallin mukaan toisarvoinen. Putin on keskeisempi hahmo, jonka merkitys ja rooli poikkeaa ankoista.

- Minun on syytä käsitellä hahmoa aika tarkasti ja hienovaraisesti, mutta niin olen tehnyt edellistenkin hahmojen kanssa. Maalauksen hahmoa on pakko kunnioittaa, jos sen haluaa saada toimimaan

Rajojen rikkomista ja rohkeutta

Stenvallin idea on, että maalaus valmistuu ripeästi, ja sitten hän jakaa kuvan eteenpäin Twitterissä. Putin-maalauksista ei ole suunnitteilla näyttelyä.

- Aloitin vuonna 1994 eli tasan 20 vuotta sitten omien nettisivujen teon. Nettisivuni olivat aikanaan uraauurtavat omaan tarkoitukseensa. Twitter toimii toisella tavalla, mutta sitä kautta taiteen levittäminen on erittäin mielenkiintoista, pohtii Stenvall.

Kaj Stenvall on innostunut ylittämään rajoja. Siihen Twitter tarjoaa hyvän maaperän.

Tarjoan omannäköisen käsityksen maailmasta, ja teen sen tavalla, joka on ominaista minulle.

Kaj Stenvall

- Kuvataide voi myös merkitä jotakin ihan tavallisille ihmisille, ei pelkästään kuvataiteen perinteiselle yleisölle. Toki tämä kanava vaatii paljon työtä ja aktiivisuutta, mutta myös rohkeutta, koska suomalaisessa taide-elämässä rajat ja kirjoittamattomat lait ovat aika jyrkkiä.

- Tässä joutuu kyseenalaistamaan paljon sellaisia asioita, joita joidenkin mielestä on pidetty täysin itsestään selvinä. Minusta tämä on mielenkiintoista, ja olen erittäin innostunut.

Stenvall kertoo, että Twitterissä häntä seuraavat ovat juuri taiteilijan ihannekohdeyleisöä.

- Tyypillinen seuraaja on 30–50-vuotias, media-alalla toimiva henkilö. Heidän suhtautumisensa maalauksiini on oletettavasti sellainen, että kuvaa katsoessaan he pohdiskelevat juuri sen sisältöä. Se on kannaltani kaikkein olennaisinta.

- En tee maalauksia myyntiin, vaan tarjoan omannäköisen käsityksen maailmasta, ja teen sen tavalla, joka on ominaista minulle.

"Jännitteet tekevät elämän mielenkiintoiseksi"

Putin-maalauksissaan Stenvall pyrkii kuvaamaan hahmoa mahdollisimman laajasti ja monipuolisesti.

- Tämä on minulle haaste. Maalaukset nähdään varmasti sekä Putin-vastaisina että -myönteisinä. Näitähän voi tulkita hyvin monella tavalla ihan kuin ankkamaalauksiakin.

Tässä joutuu kyseenalaistamaan paljon sellaisia asioita, joita joidenkin mielestä on pidetty täysin itsestään selvinä.

Kaj Stenvall

Stenvallin Twitter-tili on saanut viime aikoina seuraajia maailmanlaajuisesti, myös Venäjältä. Yleisin seuraajien reaktio on kuvan jakaminen eteenpäin.

- Seuraajat ovat moninkertaistuneet. Samoin nettisivujen kävijämäärä on noussut ihan huimasti, yli kaikkien odotusteni. Venäläisten seuraajien joukossa on näkynyt positiivisia ja innostuneita reaktioita.

- Tuskinpa vastustajat näitä töitä kommentoivat. Ehkä vihapuhe netissä on enemmän suomalainen tapa, miettii Stenvall.

Täysin miettimättä taiteilija ei kuitenkaan lähtenyt Putin-projektiin. Stenvall kertoo pohtineensa erilaisia asioita ja seurauksia.

- Kaikkea ei voi kuitenkaan ennakoida. Olen ottanut paljon tietoisia riskejä, mutta tällä hetkellä asia ei haittaa minua, päinvastoin. Tämä tekee elämän mielenkiintoiseksi, kun on jännitteitä eri suuntiin.

Suosittelemme