Hyppää sisältöön

Kuopiosta ja Siilinjärveltä ryhdytään etsimään timantteja

Brittiläinen kaivosyhtiö haluaa ryhtyä etsimään timantteja Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

Timantti pinsettien otteessa.
Kuva: Reuters-TV
Pekka Niiranen

Kaivosyhtiö Sunrise Resources on tehnyt valtaushakemuksen timanttien etsimiseksi Kotkatveden, Kylmälahden ja Lapinluhdan alueella. Kolmen alueen yhteinen pinta-ala on lähes 100 hehtaaria.

Valtausalueella on jo aiemmin tehty kairauksia ja sieltä on löytynyt matalalaatuista timanttia sisältävää kimberliittiä. Kotkatveden kimberliittiesiintymä on laajuudeltaan arviolta 1,6 hehtaaria, Lapinluhdan esiintymä 1,2 ha ja Kylmälahden esiintymä 2 ha.

Alueet ovat osa yhteensä lähes kolmestakymmenestä löydetyistä kimberliittiesiintymistä Kaavi-Kuopion kimberliittiryppäässä.

Pohdinnassa myös keskitetty käsittelylaitos

Sunrise Resources -kaivosyhtiön mukaan tähän mennessä löydetyt kimberliittiesiintymät ovat olleet niin pieniä ja laadultaan sellaisia, ettei yksittäisten esiintymien louhinta ole ollut kannattavaa. Nyt yhtiö pohtii mahdollisuuksia perustaa keskitetty käsittelylaitos, jossa voitaisiin prosessoida useista eri ns. piippumalmiesiintymistä saatavaa kimberliittiä.

Kaivosyhtiön valtaushakemusta koskeva kuuleminen päättyy 23.5., minkä jälkeen turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes päättää hakemuksesta.

Suosittelemme sinulle