Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Jutta Urpilainen: Nato-jäsenyys ratkaistava kansanäänestyksellä

Urpilaisen mukaan Suomen nykyinen linja on selkeä ja patistaa ministerikollegoitaan puolustamaan linjaa julkisuudessa. Hän itse ei näe tarvetta jäsenyydelle.

Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen. Kuva: Tuija Veirto / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ihmettelee hallituspuolueiden piiristä annettuja myönteisiä Nato-lausuntoja. Ukrainan ja Krimin kriisi ei Urpilaisen mukaan muuta Suomen kantaa Nato-jäsenyyteen.

– En näe mitään perusteita siihen Nato-intoiluun, jota ehkä nyt sitten Ukrainan verukkeellakin halutaan Suomessa jälleen nähdä, sanoi Urpilainen Politiikkaradion haastattelussa.

Urpilaisen mielestä Suomen nykyinen linja on selkeä ja hän toivoo, että kaikki hallituksen ministerit tätä linjaa julkisuudessa puolustaisivat.

– Muuten saattaa syntyä kuva, että on hieman epäselvyyttä siitä, mikä hallituksen linja on. On tiedossa, että olemme kollektiivisesti sitoutuneet siihen, että tällä vaalikaudella Nato-jäsenyyttä ei haeta, sanoi Urpilainen.

Pääministeri Katainen on kertonut julkisesti kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hallituspuolueista kokoomus ja RKP kannattavat Nato-jäsenyyttä. Vihreissä puolestaan Heidi Hautala totesi, että puolueen Nato-kanta voi mennä uusiksi, koska Suomen liikkumatila kapenee Ukrainan kriisin takia.

Urpilaisen mielestä Suomi voi kehittää puolustusyhteistyötä Pohjoismaiden ja muiden EU-maiden kanssa, mutta kysymys Nato-jäsenyydestä pitää ratkaista kansanäänestyksen kautta.

– En näe tarvetta Suomen Nato-jäsenyydelle. Jos joskus tulevaisuudessa asia tulee ajankohtaiseksi, niin mielestäni se pitää myöskin ratkaista tämä kysymys kansanäänestyksen kautta.

Politiikkaradiossa Urpilainen puhui myös eurokriisistä. Urpilaisen mukaan eurokriisi on vähitellen helpottamassa, vaikka työttömyysluvut Etelä-Euroopassa ovat erittäin korkeat. Kreikan uudesta apupaketista ei valtiovarainministerin kesken puhuta.

– Mistään uusista apupaketeista ei ole euroryhmässä keskusteltu.

Suosittelemme