Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Naiset ja miehet ahdistelevat poikiakin – ”Kovan luokan tapauksia”

Poikien hyväksikäyttöä on ilmennyt muun muassa nimittelynä, seksuaalisen itsetunnon loukkaamisena, kosketteluna ja myös jopa raiskauksina.

Maraton.
Kuva: EPA
Jarno Ranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Vanhemmat naiset ja miehet ovat käyttäneet poikia seksuaalisesti hyväksi sekä urheilussa että sen ulkopuolella, kertoo Väestöliiton psyko- ja seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen.

- Tämä ei ole vain tyttöjen juttu, vaikka yhteiskunnassa yleisesti ajatellaan, että pojille ei seksuaalista hyväksikäyttöä tapahdu.

Pikku hiljaa myös tekijät alkavat miettiä, että he eivät toimi oikein.

Mika Lehtonen

Sitä on ilmennyt muun muassa nimittelynä, seksuaalisen itsetunnon loukkaamisena, kosketteluna ja myös jopa raiskauksina.

Osa tapauksista päätyy poliisille vuosittain.

- Mitä enemmän näistä asioista puhutaan ja mitä enemmän niitä tulee julkisuuteen poliisijuttujen kautta, sitä enemmän niitä pystytään välttämään. Pikku hiljaa myös tekijät alkavat miettiä, että he eivät toimi oikein.

Valtakunnallisen urheilujärjestön Valo ry:n yhteiskuntasuhteiden johtaja Nelli Kuokka kertoo, ettei hänen tietoonsa ole tullut rikosjuttuja poikien tai tyttöjen seksuaalisista hyväksikäytöistä.

- Uskon, että ne ovat menneet muuta reittiä eteenpäin. Olen lukenut raiskauksista lehdistä, mutta ne ovat olleet niin kovan luokan tapauksia, että niihin ei enää ole haettu urheilujärjestöstä apua vaan oikeasti viranomaisilta, jotka ovat selvitysvastuussa kyseisistä tapauksista. Yksikin tapaus suomalaisessa urheilussa on liikaa.

Jokaiselle nuorelle on annettava kasvurauha

Usein kuvitellaan virheellisesti, että poikien pitäisi olla valmiita kokemaan uutta jo aikaisin.

- Mutta se ei pidä paikkansa niillä pojilla, joille näin on käynyt, Lehtonen muistuttaa.

Heidän on ollut vaikea kieltäytyä, koska auktoriteettivalmentaja on sanonut, että nyt tehdään näin.

Mika Lehtonen

Poikien on myös joskus erittäin vaikea hakea apua.

- Kun kokemukset kääntyvät negatiivisiksi, poikien on vaikea kertoa, että se olikin huono juttu, Lehtonen kertoo.

Hänen mielestään on tärkeää, että jokainen poika tai tyttö saa rauhassa kehittyä ihmisenä ilman, että kukaan houkuttelee heitä mukaan esimerkiksi seksiin.

- Nuoret voivat olla innokkaita ottamaan oppeja vastaan. Monet heistä ovat kuitenkin tulleet myöhemmin kertomaan, että he eivät olisi sitä oikeasti halunneet. Heidän on ollut vaikea kieltäytyä, koska auktoriteettivalmentaja on sanonut, että nyt tehdään näin.

Suosittelemme