Hyppää sisältöön

Vappuhuutokaupassa on tunnelmaa säästä riippumatta

Ilmajokisiin vappuperinteisiin kuuluu torilla järjestettävä vappuhuutokauppa. Huutokaupalla on jo neljännesvuosisadan perinteet. LC Ilmajoki/Ilkan järjestämää huutokauppatapahtumaa ohjailee konkarimeklari Tapani Ojala, joka on ollut äänessä torilla jokaisessa tapahtumassa.

Tapani Ojala vetää vappuhuutokauppaa Ilmajoen torilla.
Kuva: Tapani Ojala
Johanna Manu,
Mirva Ekman

LC Ilmajoki/Ilkka on järjestänyt vappuhuutokaupan Ilmajoen vapputorilla jo vuodesta 1987. Huutokauppatapahtumaa ohjailee tänäkin vuonna meklari Tapani Ojala, joka oli mukana jo ensimmäisessä huutokaupassa.

– Torilla on tullut oltua äänessä kaksi tuntia joka vuosi 25 vuoden ajan, joten rutiini tapahtuman läpiviemiseen on kasvanut ja sen on esimerkiksi oppinut, ettei huutoja kannata turhaa pitkitellä, kertoo Tapani Ojala.

Esine, joka palasi myyntiin kerta toisensa jälkeen

Tapani Ojala on nähnyt vuosien varrella erikoisiakin kohteita huutokaupassa.

– Kerran myynnissä oli kone, joka sylki palloja. Ihmettelin ensin, että mikä ihmeen laitos tämä on, mutta myytyä tuli sekin. On kaupattu myös vessanpyttyjä, ja välillä on myyty leivänpaahtimia lämmittiminä, eli tavaraa on mennyt myös väärillä nimillä, muistelee Ojala palatessaan menneiden vuosien huutokauppoihin.

Tapani Ojala huutokauppaa kierrossa olevaa kuntopyörää Ilmajoen vapputorilla.
Kuntopyörä, joka palasi huutokaupattavaksi vuosi toisensa jälkeen. Kuva: Tapani Ojala

– Mieleenpainuvin on ollut ehdottomasti eräs kuntopyörä. Se palasi myyntiin ainakin viitenä vuotena peräkkäin – oli ilmeisesti niin tehokas peli, että ostaja pääsi valtavan hyvään kuntoon ja päätti antaa aina mahdollisuuden toiselle henkilölle. Nyt se on kyllä kadonnut, olisiko ruostunut tai muuta vastaavaa, nauraa Ojala.

Ei enää huudattamista naamiaisasussa

Myös Tapani Ojala on nähty huutokaupassa varsin erilaisissa asuissa, mutta vanhemmiten mies sanoo pukevansa ylleen lämpimät, tavanomaiset vaatteet.

– Kyllä ennen tuli esimerkiksi haettua vintiltä vanhoja turkiksia, joita puin sitten hevoslakin ja vanhojen saappaiden kanssa ylle. Enää ei ole tullut panostettua asuihin, vaan omissa vaatteissa mennään vetämään kauppaa, kertoo Ojala.

Tapani Ojala vetää vappuhuutokauppaa Ilmajoen torilla.
Tapani Ojala Ilmajoen vapputorilla vapaudenpatsaana. Kuva: Tapani Ojala

Kaunis sää vetää Ojalan mukaan väkeä enemmän paikalle, mutta vapputori on täyttynyt huonommallakin kelillä.

– Täällä on niin paljon muutakin oheistoimintaa, kuten konsertti tuossa työväentalolla. Lisäksi on simat, makkarat ja rasvarinkelit, eli tunnelma on aina ollut ja tulee olemaan mukava, tuumaa Ojala.

Suosittelemme sinulle