Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lähenteleekö valmentajasi sinua? – tässä tärkeät toimintaohjeet!

Osa tytöistä ja pojista joutuu tahtomattaan ahdistavaan tilanteeseen urheilussa tai sen ulkopuolella.

Piikkarit.
Kuva: EPA
Jarno Ranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Aluksi mukavalta tuntunut seurustelusuhde 30-40-vuotiaan valmentajan kanssa voi muuttua painajaiseksi, kun valmentaja alkaa painostaa tai uhkailla nuorta salaisuuden paljastamisesta.

Valmentaja voi myös käyttää seksuaalisesti hyväksi alaikäistä nuorta – tyttöä tai poikaa.

Väestöliiton nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskuksen erityisasiantuntija Kirsi Porras kertoo, että tällöin nuoren kannattaa ja täytyy puhua asiasta rohkeasti luotettavalle aikuiselle.

- Toki nuoret kertovat joskus mieluummin kaverille. Mutta tämän jälkeen he voisivat mennä yhdessä kertomaan jollekin tutulle ja luotettavalle aikuiselle. Sitä kautta päästään eteenpäin.

Porras huomauttaa, että nuori voi olla yhteydessä myös poliisiin tai sosiaalityöntekijään.

Myös Väestöliiton psyko- ja seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen kannustaa nuoria kertomaan asiasta jollekin tutulle ja turvalliselle aikuiselle, johon voi luottaa.

Nuoret voivat kertoa suoraan myös lääkärille ja poliisille luottamuksellisesti. Heidän velvollisuutenaan on tukea nuoria, että he ovat tehneet oikein ja hyväksikäyttäjä väärin.

Mika Lehtonen

Aluksi omille vanhemmille kertominen voi olla vaikeaa, mutta heillekin pitää kertoa asiasta jossain vaiheessa.

- Nuoret voivat kertoa suoraan myös lääkärille ja poliisille luottamuksellisesti. Heidän velvollisuutenaan on tukea nuoria, että he ovat tehneet oikein ja hyväksikäyttäjä väärin, Lehtonen korostaa.

Väestöliiton lisäksi toimintaohjeita lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön on kysytty muun muassa valtakunnalliselta urheilujärjestöltä Valo ry:ltä.

- Meiltä on muun muassa kysytty, miten kannattaisi toimia seuran hallinnossa, kun käyttäytyminen menee epäasialliseen suuntaan esimerkiksi matkoilla ja leireillä, ja siinä on selkeästi ongelmallisia piirteitä. Meiltä on tiedusteltu menettelytapoja tilanteen käsittelyyn, ratkaisujen tekemiseen sekä niistä viestimiseen, Valo ry:n yhteiskuntasuhteiden vastaava johtaja Nelli Kuokka kertoo.

Kuokka kuitenkin tähdentää, että koskaan vapaaehtoiset eivät ole selvitysvastuussa, vaan vastuussa ovat aina viranomaiset.

- Ongelmatilanteissa kehotan aina kääntymään viranomaisten puoleen, jotta asian selvittäminen käynnistyy välittömästi tarkoituksenmukaisella tavalla.

Suosittelemme