Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Poliisi otti kiinni 10 mielenosoittajaa anarkistien vappumarssilla – video

Poliisin mukaan osa anarkisteista oli ottanut mukaan lipuiksi naamioituja lyömäaseita. Kiinniotetuille on luvassa sakkoja.

Kännykkäkameralla otetulla videolla näkyy, kuinka poliisi otti kiinni osan vappumarssille pyrkineistä anarkisteista.
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi on ottanut kiinni kymmenen henkilöä anarkistien vappumarssin yhteydessä Helsingissä. Poliisin mukaan osalla anarkisteista oli mukanaan lipuiksi naamioituja lyömäaseita, jotka oli teroitettu toisesta päästä.

– Uhkaavat henkilöt (on) otettu kiinni ja vapautetaan marssin jälkeen, poliisi kertoi. Kiinniotetuille on luvassa sakkoja.

Marssin kulkua Rautatientorilta Hakaniemen Tokoinrantaan seurannut Yle Uutisten toimittaja Maria Stenroos kertoi, että anarkistimielenosoittajia oli noin sata. Marssia seurasi myös kymmenittäin mellakkavarusteisia poliiseja, jotka aluksi saartoivat ryhmän Rautatientorilla.

– Tilanne oli hurjan näköinen, kun poliisi rynnäköi ketjuna joukon keskelle ottaakseen kiinni henkilöitä, Stenroos sanoi.

Alkuiltapäivästä kiinni oli otettu kaikkiaan 10 henkilöä, joista suurin osa Rautatientorilla, komisario Jari Taponen kertoi Yle Uutisille. Kiinniotetut vapautettiin kuulustelujen jälkeen alkuiltaan mennessä.

Anarkistit haluttiin perälle

Marssin järjestäjä halusi siirtää anarkistiryhmän kulkueen loppuun, ja poliisi pidätteli ryhmää, kunnes muut vappumarssijat pääsivät lähtemään liikkeelle. Anarkistit pääsivätkin jatkamaan loppumarssin ajan kulkueen perässä.

Osa anarkisteista oli naamioituneita ja he kannattelivat mustia lippuja. Heidän banderolleissaan oli muun muassa iskulause "Kapitalismi vie rusinat simasta".

– Tulin moikkaamaan frendejä Mustaan blokkiin, ja jouduin tälle puolelle saartorengasta. Tässä sitten olen, "Henriksi" itsensä esitellyt mies kertoi.

Helsingin poliisi oli varautunut ryhmän paikalle tuloon ennakkoon. Mellakkavarusteisten poliisien lisäksi vappumarssia seurasi myös ratsupoliiseja.

Vasemmistonuoret arvostelevat poliisin toimia

Vasemmistonuoret pitävät poliisin toimia anarkisteja kohtaan ylimitoitettuina. Järjestö vaatii tiedotteessaan viranomaisia välttämään sen mielestä perusteettomia kiinniottoja ja ylilyöntejä. Tiedotteessa huomautetaan, että mielen osoittaminen on keskeinen kansalaisoikeus, jota ei pidä estää.

Suosittelemme sinulle