Hyppää sisältöön

Pohjanmaan alueuutisia katsottu kymmenen vuoden ajan

Pohjanmaan alueuutisten ensilähetyksestä tulee tällä viikolla kymmenen vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan katsojien kanssa Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa.

Ohjaamossa meneillään ensimmäinen videoreppusuora huhtikuussa 2014.
Kuva: Merja Siirilä / Yle
Hanne Leiwo,
Mirva Ekman

Pohjanmaan alueuutisten ensilähetys nähtiin vuonna toukokuussa 2004.

Kuluneiden kymmenen vuoden aikana alueelliset sisällöt ovat nostaneet profiiliaan entisestään mediamaailman murroksessa, arvelee Yle alueiden päällikkö Jyri Kataja-Rahko. Kataja-Rahkon mukaan alueellisten uutisten sisältö valtakunnallisissa lähetyksissä on vuodesta 2011 kolminkertaistunut.

– Alueet on todella merkittävässä roolissa Ylen uutiskentässä, ja nyt alueilta pystytään tekemään entistä paremmin suoraa lähetystä sieltä, missä tapahtuu. Erilaisia uutistuutteja on verkko täynnä, mutta alueellisia sisältöjä ei tuota monikaan, ja se on juuri sitä mikä on paikallisten ihmisten arkea lähellä, miettii Kataja-Rahko.

Kataja-Rahko korostaa, että koko ajan muuttuvassa ja nopeutuvassa maailmassa myös alueellisten sisältöjen kiinnostavuus säilyy ja kasvaa.

Jyri Kataja-Rahko Radio Keski-Suomen studiossa.
Jyri Kataja-Rahko aloitti Yle Alueiden päällikkönä 2013. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

– Sen voi sanoa hyvällä omallatunnolla – mielenkiinto alueellisia aiheita ja uutisia kohtaan on iso.

Luotettavuus nopeuden edelle

Maailma ja media muuttuvat jatkuvasti ja hakevat uusia muotoja sisällöntuottamiseen. Jyri Kataja-Rahko veikkaa myös lisääntyneen verkkokäytön parantaneen alueuutisten menestystä.

– Ihmisillä on se oletusarvo, että jos jossakin tapahtuu jotakin isoa, sieltä saadaan nopeasti kuvaa, tekstiä ja ääntä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa nopeus on valttia, mutta julkisen palvelun yhtiönä meidän tulee varmistaa uutisen tai asian luotettavuus, koska väärän tiedon lähtemistä somessa ei voi enää pysäyttää. Nopeuskeskustelussa pitää siis muistaa ennen kaikkea se luotettavuus, tuumaa Kataja-Rahko.

"Enemmän yhteistyötä yleisön kanssa"

Jyri Kataja-Rahko visioi alueuutisten tulevaisuudelle entistä enemmän yhteistyötä yleisön kanssa.

– Yleisöllä on tänä päivänä käytössä erittäin hyviä välineitä tarjota sekä kuvaa että videota, ja mehän tekisimme erittäin mielellään enemmän yhteistyötä ihmisten kanssa. Uskon kyllä, että pystyisimme luomaan luotettavan ja uskottavan Ylen tällaisella yhteistyöllä, arvelee Kataja-Rahko.

Kataja-Rahko ei juuri uskalla ennustaa tulevaisuutta tästä päivästä kymmenen vuodenpäähän.

Kuvaus- ja radiotiimi valmiina lähtemään keikalle Nenäpäivänä 2013.
Televisio- ja radiotiimi valmiina keikalle Nenäpäivänä 2013. Kuva: Anne Rahjola / Yle

– Vuorovaikutteisesta mediasta, joka on nyt kova sana, ei juuri puhuttu vuonna 2004, ja median tahti kiihtyy jatkuvasti, kiteyttää Kataja-Rahko alueellisten uutisten tulevaisuudesta.

Alueellisten uutisten 10-vuotisjuhlia vietetään maanantaina 5.5. Seinäjoen Epstorilla, 7.5. Kokkolan Chydeniassa ja 8.5. Vaasassa Rewell Centerissä.

Suosittelemme sinulle