Hyppää sisältöön

HIM: "Tuhansia maileja matkustettiin ja viisi biisiä on saatu soittaa"

HIM-yhtyeen ensimmäinen esiintymismatka Kiinaan epäonnistui. Toinen keikka peruuntui, toinen typistyi puoleen.

Ville Valo
Ville Valo Kuva: Yle
Sari Taussi,
Heidi Asplund

Viikonloppuna Kiinan pääkaupungissa Pekingissä järjestettiin ulkoilmafestivaali, jonka pääesiintyjä oli metalliyhtye HIM. Odotukset olivat kovat. HIM esiintyi ensimmäistä kertaa Kiinassa.

Kun HIMin suosio oli kuumimmillaan vuosituhannen alussa, vain harva länsimainen yhtye kävi esiintymässä Kiinassa. Kiinan hallitus katsoi karsaasti musiikkifestivaaleja. Rock oli paheellista ja poliittisesti arveluttavaa.

Nyt festivaaleilla näkee kymmeniä niin kiinalaisia kuin ulkomaisia bändejä. Aiemmin yleiset poliittiset piiloviestit ovat jääneet kaupallisuuden alle.

Kiinan kasvavat kevyen musiikin markkinat kiinnostavat ulkomaisia artisteja. Suomestakin Kiinassa on keikkaillut jo yli 70 populaarimusiikin esiintyjää.

Hiekkamyrsky esti HIMin nousun lavalle

HIM aloitti Kiinan-kiertueensa Shanghaista vappuna. Kaikki ei siellä mennyt ihan niin kuin piti.

– Täällä on kommunikaatio ollut hankalaa, kasvissyöjälle ja muusikolle. Ei tiedä mitä lautaseltaan saa ja kuinka lyhyitä tai pitkiä keikat on. Shanghaissa vedettiin sähköt pois. Tunti piti soittaa, mutta vain 25 minuuttia saatiin olla ja sitten meidät ajettiin pois lavalta, HIMin keulahahmo Ville Valo kertoo.

Lauantaisella Pekingin Strawberry-festivaaleilla meni vielä huonommin. Mongolian aavikkohiekkaa toukokuiseen tapaan puhaltava hiekkamyrsky yltyi yllättäen niin kovaksi, että festivaalilavan katto irtosi.

Pääesiintyjän keikka peruttiin kokonaan turvallisuussyistä.

Keikkabussissa bändiä harmitti.

– Tuhansia maileja on matkustettu tänne ja on soitettu 5 biisiä ja 25 minuuttia. Luojan kiitos hotellissa on baari. Kyllä se tippa varmaan linssiin silti tulee, Valo mietti.

Suosittelemme sinulle