Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Maahanmuuttajien asioita hoitavien viranomaisten piinaa Lieksassa: sylkemistä, uhkailua ja kyttäämistä

Maahanmuuttajien lakisääteisiä asioita hoitavat sosiaalityöntekijät uupuvat Lieksassa. Henkilöstön työtaakkaa kuormittavat ja voimavaroja syövät lukuisat selvityspyynnöt, uhkaillut, maineen mustamaalaaminen, työn mitätöinti ja luottamuspula.

Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen.
Kuva: Anu Rummukainen / Yle
Jouki Väinämö
Avaa Yle-sovelluksessa

Maahanmuutto on pistänyt muutamassa vuodessa reilun 12 000 asukkaan Lieksan kaupungin elämän enemmän tai vähemmän sekaisin.

Lieksassa asuu nyt yli 400 pakolaistaustaista maahanmuuttajaa, joista suurin osa on somaleja. Seuraavaksi suurin ryhmä on kurdit.

Valtaväestön ja maahanmuuttajien välinen skisma on kärjistynyt pahimmillaan tilanteeksi, jossa on jouduttu poliisin pakeille ja käräjille. Maahanmuuttajien palvelut ja heidän saamansa sosiaaliturva ovat suurin puheenaihe ja kiinnostuksen kohde.   

Myrskynsilmässä on kaupungin sosiaalivirasto, jonka henkilöstö joutuu lainkirjainta työssään noudattaessaan kohtaamaan uhkailua, huhuja ja mustamaalausta. Näin työtunnelmia kuvaa Lieksan kaupungin sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen.

- Ne ovat olleet apeat, koska maahanmuuttoasiat ovat puhututtaneet täällä sosiaaliviraston henkilökuntaa ja kansalaisia. Välillä kuumenee ja välillä on rauhallisempaa. Tällä hetkellä on kuumempi vaihe meneillään.

Kaikki muuttui vuonna 2009

Sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen sanoo, että työkuviot ovat muuttuneet täysin vuoden 2009 jälkeen, jolloin Lieksaan alkoi muuttaa pakolaisia.

- Sellainen normaali työn tekemisen fiilis on tipotiessään. Koko ajan joutuu olemaan varppeillaan. Mitäs nyt tapahtuu? Kuka tuo jotakin selvityspyyntöä? Kuka viranomainen ottaa nyt yhteyttä? Millaista palautetta sähköposti tuo ja mitä sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan?

Koko ajan joutuu olemaan varppeillaan.

Soile Syrjäläinen

Syrjäläisen mielestä ongelman ydin on se, että osa lieksalaisista ei hyväksy sitä, että sosiaaliviranomaiset tekevät maahanmuuttajien kanssa niitä kotouttamistehtäviä, joita laki edellyttää. 

- Me saadaan siitä arvostelu, että hoidetaan tätä lakisääteistä tehtävää, Syrjäläinen sanoo.

"Mikään ei ole oikein"

Maahanmuuttajien toimeentuloasioiden parissa työskentelevät työntekijät ovat pyytäneet Lieksan kaupunkia puuttumaan tilanteeseen.

Sosiaalityöntekijöiden työtä ja toimintaa mitätöidään. Maahanmuuttotyön toimijat joutuvat vastaamaan jatkuvasti erilaisiin selvityksiin. Epäluottamus syö väkeä, joka yrittää hoitaa lainsäädäntöön pohjautuvia tehtäviään. 

Tuntuu että kaikki muut tietävät näiden maahanmuuttajien asioita paremmin kuin työntekijät.

Tarja Lehto

Kantaväestön ja maahanmuuttajien asioiden parissa työskentelevä johtava sosiaalityöntekijä Tarja Lehto kertoo, että työ on muuttunut todella raskaaksi.

- Se ei johdu niinkään asiakkaista se tunnelma, vaan siitä, että mitähän taas jostain ulkopuolelta tulee. Ikään kuin koko ajan tekisi jotain väärin. Mikään ei ole oikein.  

- Tuntuu että kaikki muut tietävät näiden maahanmuuttajien asioita paremmin kuin työntekijät. Ja kaikilla muilla on oikeus näitä maahanmuuttoasioita mennen tullen repostella missä tahansa, Tarja Lehto ihmettelee.

"Käyty jopa fyysisesti kiinni"

Soile Syrjäläinen on saanut tuta henkilökohtaisesti maahanmuuttovastaisuuden.

- Hyökkäyksiä on ollut vuosien varrella. On ollut omaisuuden vahingoittamista ja on käyty jopa fyysisesti kiinni.

Syrjäläisen kotia on kierretty kävellen ja hänen päälleen on syljetty kaupassa.

Kyllähän nämä pistävät miettimään, ja joskus pelottaakin.

Soile Syrjäläinen

- Kyllähän nämä pistävät miettimään, ja joskus pelottaakin. Ei siitä pääse mihinkään.

Sosiaalinen media herjaavine kirjoituksineen ja kuvineen on ilmiö, johon on vaikea tottua.

- Kun maailma on muuttunut sellaiseksi, että virkamiehiä voi haukuskella sosiaalisen meidan puolella ja erilaisia kuvia liittää tilanteisiin, jotka eivät ole oikeita ja todellisia, niin kyllä ne tuovat lisää painetta työhön.

- Peräänkuuluttaisin sitä, että ne jotka ylläpitävät näitä erilaisia palvelimia, seuraisivat kirjoittelua ja poistaisivat sieltä viestejä, jotka eivät ole asiallisia, Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen sanoo.

Suosittelemme