Pelastakaa Lapset -yhdistyksen raportin mukaan Suomi on toista vuotta peräkkäin maailman paras maa olla äiti. Vaikein maa äideille on Somalia.
Vuosittaisessa Maailman äitien tila -raportissa vertaillaan maita sen mukaan, miten hyvin niissä huolehditaan äideistä. Vertailua tehdään äitien ja lasten varhaisen kuoleman riskin, koulutustason, maan tulotason ja naisten poliittisen aseman perusteella.
Suomi ei ollut maailman paras maa millään yksittäisellä kriteerillä, mutta se on ainoa maa, joka sijoittui vertailussa 15 parhaan joukkoon kaikilla viidellä osa-alueella.
Vertailussa oli yhteensä 178 maata. Kärkeen sijoittuivat Pohjoismaat, kun taas häntäpäässä oli Saharan eteläpuolisen Afrikan maita.
Avuksi rokotusohjelmat ja terveyspalvelut
Raportisssa kerrotaan, että yli puolet äitiys- ja lapsikuolemista tapahtuu luonnonkatastrofeista kärsivissä tai muutoin hauraissa maissa.
Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteerin Hanna Markkula-Kivisillan mukaan valtaosa äitien ja lasten kuolemista johtuu infrastruktuurin murenemisesta, välttämättömien hoitovälineiden niukkuudesta tai siitä, ettei synnytyksessä ole apuna ammattitaitoista terveystyöntekijää.
Esimerkiksi Sierra Leonessa yksi lapsi viidestä ei elä viisivuotiaaksi. Suomessa näin käy yhdelle lapselle 345:stä.
Raportti osoittaa, että lapsikuolleisuutta ja äitien riskiä kuolla raskauteen tai synnytykseen voidaan vähentämään parantamalla äitien ja lasten palveluja. Esimerkiksi Afganistanissa naisten ja lasten terveys on parantunut merkittävästi kätilöiden määrän kasvun, rokotusohjelmien ja tyttöjen koulutustason nousun myötä.