Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Juoksukengän valinnassa on palattu juurille

Trendi on että juoksukengissä palataan nyt neutraaleihin, ohutpohjaisiin malleihin. Pronaatiotuettujen kenkien suosio on hiipunut. Nyt mennään luonnollisen askelluksen suuntaan.

Juoksukenkiä löyytyy moneen lähtöön. Kevään 2014 valikoimaa oululaisessa Intersportin urheiluliikeessä.
Kuva: Pekka Loukkola / Yle
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Keväisin lenkkeilijöiden määrä juoksupoluilla kasvaa. Uusien juoksukenkien valinnassa voi sormi mennä suuhun valinnanvaihtoehtojen suuren määrän takia. Ennen kuin ostospäätös tehdään, kannattaa selvittää jalan mahdollinen virheasento. Kun aiemmin suositeltiin pronaatiotuettuja malleja, ollaan nyt palaamassa neutraaleihin malleihin.

– Juoksukenkien valinnassa tärkeintä on katsoa pronaatiokorjaus – tai siis tarvitaanko sitä. Tarvitaanko tuettua kenkää vai riittäväkö esimerkiksi hyvät irtopohjalliset, kertoo vt. tuoteryhmävastaava Jouni Koivupalo Intersport Rintamäeltä Oulusta.

– Osa juoksijoista käyttää neutraaleja kenkiä, vaikka pronaatiotuettu kenkä olisi 'oikea' vaihtoehto. Nyt ollaan palaamassa ohuisiin pohjaratkaisuihin, jatkaa Koivupalo.

Koko ratkaisee kaiken

Pahin virhe juoksukengän valinnassa on ostaa liian napakat kengät.

Nyt ollaan palaamassa ohuisiin pohjaratkaisuihin

Jouni Koivupalo

– Liian pieni juoksukenkä on ongelma. Kärkeen pitäisi jäädä noin sentin rako, jotta jalka pääsee 'elämään' varsinkin alamäessä juostessa. Suomalaisilla on perinteisesti leveälestiset jalat, joten liian kapeat kengät vievät ilon juoksemisesta.

Pääsääntönä voisi olla, että juoksijalle juoksukengät, lenkkeilijälle lenkkikengät.

– Mitä vähemmän olet juossut, sitä enemmän kenkiin pitäisi panostaa. Siilloin täysvaimennetut eli kanta- ja päkiävaimennetut juoksukengät ovat tarpeen, Koivupalo muistuttaa.

Paljasjalkakengät tosi 'hifisteille'

Osa juoksijoista on kokeillut paljasjalkakenkiä. Niissä ei ole minkäänlaisia tukia jalalle. Niitä käyttämällä pyritään luontaisesti korjaamaan jalan virheasentoa.

– Paljasjalkakengät ovat askel luonnollisemman askelluksen suuntaan, kertoo Koivupalo.

– Siinäkin toisin täytyy muistaa, että maltti on valttia. Ei paljasjalkakengillä voi kaikkia lenkkejä juosta. Se olisi liian raakaa nivelille, Koivupalo kertoo.

Suosittelemme