Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ay-liitot salaavat ryhmärahan määrän

Suurin osa ryhmärahaa maksavista ammattiliitoista ei suostu kertomaan ryhmärahan suuruutta. SAK:n ammattiliitot ovat perinteisesti jakaneet ryhmärahaa SDP:lle ja Vasemmistoliitolle poliittiseen työhön.

Sanna Ukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

A-studio kysyi SAK:laisilta liitoilta, kuinka paljon ryhmärahaa ne myöntävät puolueille. Vain kolme ryhmärahaa myöntävistä liitoista kertoi avoimesti rahasumman suuruuden.

Liitoilla ei ole juridista velvollisuutta avata ryhmärahoitustaan, mutta monen mielestä ay-jäsenmaksuvarojen käytön pitäisi olla täysin avointa.

Auto- ja kuljetusalan liitto AKT esimerkiksi kieltäytyi vastaamasta A-studion kyselyyn yhtään mitään.

Vastanneista ryhmärahan määrän kertoivat avoimesti Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU. Ryhmärahaa myöntävistä liitoista kokonaismäärää eivät suostu kertomaan Paperiliitto, AKT, Metalliliitto, TEAM ja Puu- ja erityisalojen liitto.

Loput SAK:laiset liitot eivät ryhmärahaa myönnä.

Ryhmärahalla tarkoitetaan jäsenmaksuvaroista kerättyjä avustuksia, jotka liiton johto myöntää liittovaltuuston poliittisille ryhmille. Osalla summasta tuetaan suoraan puoluetta, osalla järjestetään esimerkiksi yhteiskunnallista toimintaa ja koulutusta.

JHL jakaa isoimman potin

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto on budjetoinut poliittisille ryhmilleen 360 000 euroa. Se jaetaan liiton sosiaalidemokraattisen ja vasemmistoliiton ryhmien kesken.

Palvelualojen ammattiliitto on budjetoinut ryhmilleen 100 000 euroa, joista 80 000 menee SDP:n ryhmälle, noin 20 000 vasemmistoliiton ryhmälle.

Posti- ja logistiikka-alan unioni maksaa ryhmärahaa noin 20 000 euroa, jotka niin ikään jaetaan SDP:n ja vasemmistoliiton kesken.

Keskustan Rantakangas ihmettelee salailua

Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas ihmettelee, miksi moni liitto salaa ryhmärahan määrän.

– Mielestäni ay-liikkeen pitää lisätä avoimuutta. Tällaisten asioiden pitäisi olla avoimia, Rantakangas katsoo.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin pitää ryhmärahan jakamista tärkeänä osana ammattiliiton tehtävää.

– Voi kysyä, pitäisikö rahaa jakaa vielä enemmän, Selin toteaa.

Lisää ryhmärahasta torstain A-studiossa TV1 kello 21.05.

Suosittelemme