Hyppää sisältöön

Euroviisuissa näytetään pikkurilliä Venäjän homolaille

Kööpenhaminan euroviisuissa on puhuttu politiikan lisäksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi Itävaltaa edustava parrakas nainen.

Naisparia vihitään.
Louise Welsien ja Luise Jensen vihittiin keskiviikkona Kööpenhaminassa. Kuva: Yle
Ville Vedenpää

Kööpenhaminassa on tällä viikolla menty naimisiin kuin liukuhihnalta. Kaupunki on järjestänyt mahdollisuuden vihkimiseen monissa eri tilaisuuksissa. "Tahdon" aikoo sanoa yli 40 paria.

Vihkimistilaisuuksilla euroviisujen isäntäkaupunki on halunnut tuoda esiin suvaitsevaisuutta, sillä Tanskassa on rekisteröity samaa sukupuolta olevien parisuhteita 25 vuotta. Kaupungin häätapahtumissa monet naimisiin menevistä pareista ovatkin viisuihin sopivasti samaa sukupuolta.

Kööpenhaminalainen naispari Louise Welsien ja Luise Jensen tuli keskiviikkona vihittäväksi kaupungin oopperatalolle. He iloitsivat siitä, että heidän maassaan samaa sukupuolta oleville naimisiin meneminen on mahdollista.

– Juuri nyt tuntuu helpolta, mutta aina se ei sitä ole ollut. Aikaisemmin ihmiset ovat joutuneet kamppailemaan, sanoo Louise Welsien.

– He ovat kamppailleet meidän puolestamme, jotta me voisimme mennä naimisiin tänään, jatkaa Luise Jensen.

Kaikille Oopperaan saapuneista pareista tilanne ei ole sama. Useat vihittäväksi tulleet miesparit olivat Venäjältä. He eivät kuitenkaan halunneet sen enempää julkisuutta turvallisuuteensa vedoten.

Parrakas nainen haluaa olla roolimalli

Partainen mies.
Itävallan euroviisuedustaja Conchita Wurst kertoo Yle Uutisten haastattelussa saamastaan palautteesta.

Seksuaalivähemmistöjen juhlana pidetyt euroviisut ovat haastava yhtälö Venäjän kiistellyn homolain kanssa. Laulukilpailun vastaavan tuottajan Jon Ola Sandin mukaan Kööpenhaminan viisuissa homovastaisuus ei ole kuitenkaan näkynyt.

– Se ei ole ollut ongelma täällä. Kaikki ovat olleet tervetulleita esiintyjistä lähtien. Viisuja Venäjällä esittävällä tv-kanavallakaan ei ole ollut mitään sanottavaa, vaikka lavalla esiintyy parrakas nainen. He eivät ole halunneet sensuroida mitään.

Itävaltaa euroviisuissa edustava Conchita Wurst onkin ollut tämän vuoden viisujen näkyvin, kuvatuin ja haastatelluin artisti.

Parrakas nainen on saanut kehuja rohkeudestaan, mutta häntä arvostelevia kommentteja on tullut etenkin Venäjältä.

Laulaja itse haluaa toimia roolimallina.

– Haluan näyttää kaikille, että tavoitteita voi saavuttaa, näyttipä miltä tahansa. Jokaisen pitäisi voida elää omaa elämäänsä pelkäämättä.

– Sovussa eläminen kuulostaa imelältä, mutta se ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys. Aion jatkaa tästä puhumista ja teen jatkossakin kaikkea, mistä pidän. Muidenkin tulisi tehdä niin, Conchita Wurst sanoo.

Suosittelemme sinulle